Най-накрая: 1544 домакинства у нас ще получат пари за соларни панели

Министерство на енергетиката е готово с оценката на ВЕИ проектите

 

Министерство на енергетиката е готово с оценката на ВЕИ проектите на домакинствата – програма, която беше стартирана през май 2023 г.

Общо 1854 са кандидатствалите домакинства, които искат да сменят отоплението си – от твърдо гориво на възобновяеми енергийни източници. От тях 1544 ще получат финансиране на проектите за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. От тях 140 млн. лв. са за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост, а 100 млн. лв. са национално и частно съфинансиране.

Фотоволтаичните системи с мощност до 10 kWp се финансират до 70%, но не повече от 15 хил. лв.

Това е възможно, след като – след дълго забавяне – работата на оценителната комисия по процедурата приключи и класирането бе утвърдено от министъра на енергетиката Владимир Малинов“, пишат от МЕ.

Домакинствата, кандидатстващи за финансиране по процедурата, очакват класирането отдавна, след като приемът на проектни предложения стартира през май 2023 г. и приключи още през ноември 2023 г. От МЕ казват, че работата на оценителите последните месеци е ускорено заради изискване на Владимир Малинов.

„Изпълнението на схемата е от изключителна важност за потребителите, които по този начин ще могат да намалят значително разходите си за електроенергия“, коментира министърът на енергетиката Владимир Малинов и припомни също и екологичните ползи от замяната на твърди горива с електроенергия.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст