1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Гърция купува фотоволтаици в България

ESG

Инсталациите ще могат да покрият нуждите на 320 хил. домакинства и да спестят 3,4 млн. тона въглеродни емисии

 

Рамково споразумение за разработването и изграждането на пакет от фотоволтаични инсталации с инсталирана мощност до 2000 мегавата в Италия, България, Хърватия и Румъния подписаха гръцката национална електрическа компания ДЕИ и компанията „Митилинеос Енерджи енд Металс“ (MYTILINEOS Energy & Metals), съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. 

Споразумението се отнася до около 90 фотоволтаични парка в:

  • Италия (503 мегавата),
  • Румъния (516 мегавата),
  • България (500 мегавата),
  • Хърватия (445 мегавата).

„Митилинеос“ поема проектирането и изграждането на обектите, които ще бъдат придобити от холдинга ДЕИ едновременно с присъединяването им към електроенергийните мрежи на съответните страни. 

В съобщението се казва, че споразумението е важен момент за енергийния преход, защото инсталациите за „зелена“ енергия ще могат да покрият нуждите на 320 хиляди домакинства и да спестят 3,4 млн. тона въглеродни емисии. 

С разширяването на присъствието си в Югоизточна Европа ДЕИ се стреми да използва различните метеорологични условия в съответните страни. Целта на холдинга е да има общо 8,9 гигавата инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници. 

След увеличаването на капитала на ДЕИ през 2021 г. гръцката държава остана с дял от малко над 34 процента в националната електрическа компания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии