1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Румен Гечев: Няма спасение за КТБ

Финанси

И да се възстановят липсващите 4.2 млрд. лева, ще трябва да се наливат още милиарди

Не е имало в историята банка, която да е затворена толкова време и след това да бъде оздравена. Нещата са такива, че няма банка нито в Швейцария, нито в Япония, още по-малко в България, която да може да излезе от това състояние”. Това заяви в „Лице в лице” по bTV социалистът Румен Гечев, който бе вицепремиер по времето на банковия крах през 1997 година, по казуса с КТБ.

По думите му и да се възстановят липсващите 4.2 млрд. лева, в първия момент, в който КТБ бъде отворена, хората ще си изтеглят парите, а след това ще трябва да се наливат още милиарди.

Фалитите на банки са много опасни, но в случая загубите за българското общество биха били неоправдани и огромни, за да се мъчим да стабилизираме нещо, на което присъдата вече му е прочетена”, каза Гечев.

В тази връзка той обяви даваните от различни страни заявки за оздравяването на КТБ като „театрални постановки”.


Една банка може да има голяма загуба и това не е причина за несъстоятелност, може да има резерви. Тук става дума за това – няма значение каква е била загубата, важното е, че кредитите, които са раздадени, нямат покритие. Отпускат се на едно лице, то ги прехвърля на второ, на трето...”, допълни бъдещият депутат от БСП.

Той припомни изнесе от главния прокурор Сотир Цацаров случай, в който банката е отпуснала кредит от 50 млн. лв. на неин охранител със заплата малко над 500 лева. След това ситуацията се развива по позната схема на финансовите пирамиди:

Давам ви заем от 50 млн., оставате малка част, за да си плащате лихвите. Когато приключи изплащането на лихвите, теглите нов, продължавате да плащате само лихвите. Формално излиза, че кредитът е обслужван, но бизнес планът не се изпълнява и в момента не се знае къде са парите”.

На въпрос дали БСП има вина за ситуацията с КТБ, Гечев отговори: „Тази банка е създадена 2001-а, още първата бележи впечатляващ ръст. През 2008-а има 2 млрд. активи, а през 2012-а - началото на 2013-а – 6 млрд. активи. По времето на управлението на ГЕРБ извършва феноменален за световната банкова история растеж от 300%. Къде са оторизираните държавни органи? Освен че има подозрителен растеж, някой е дал команда на държавните фирми да си прехвърлят почти всички сметки – това противоречи на всякаква логика. Ненормално е активи от близо 7 млрд. да се разпределят на 137-8 кредитополучатели”.

По другата актуална тема след изборите – съставяне на управление, Румен Гечев заяви, че по негово мнение най-вероятно БСП ще се въздържи от коалиция с ГЕРБ.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии