1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Държавата и туристическият бранш приближиха позициите си за ДДС-то

БГ Бизнес
 

Според Брюксел има неравнопоставено данъчно третиране на организираните и индивидуалните туристи

Туристическият бранш, финансовото и икономическото министерство започнаха днес консултациите колко процента да бъде ДДС за туристическите услуги. Срещата приличаше повече на пазарлък.

Преди няколко дни министерството предложи ДДС-ставката да бъде еднаква за всички туристи и да се изравни на 14 процента. Темата обобщава Димитър Анестев:

Преди четири години въведохме различни ДДС ставки. Целта беше да се стимулира притока на повече чужди туристи по нашите курорти.

В момента всички чужди туристи, които са резервирали своята ваканция през туристическа агенция, плащат на държавата 7 процента данък. Когато обаче българите сами договаряме почивката си директно с хотелите плащаме 20% ДДС. Европейският съюз настоява от следващата година двете ставки да се изравнят, защото това, според Брюксел, е недопустима форма на дискриминация и двоен стандарт.

Финансовото министерство предложи двете ДДС ставки да се изравнят на 14 процента. Туристическият бранш обяви, че това е непосилно висок процент и ще обрече много хотели на фалит.

На днешните преговори държавата и бранша приближиха своите позиции, но до конкретно споразумение така и не се стигна. Кабинетът е съгласен единната ДДС ставка за туристите да се намали до 9%. Туристическият бранш обаче иска почивките да се облагат със 7-8 процента ДДС.

Как новата единна ДДС ставка ще се отрази на цените на почивките?

Хотелиерите и туроператорите предупредиха, че с новата единна ДДС ставка, догодина цените на почивките за българи и чужденци ще се повишат още.

- С колко трябва да се повишат цените при 9 процента ДДС?
- Ами поне с 4-5 процента, заяви Витан Иванов.
- Е как с 4-5 процента при 2 процента реално увеличение?
- Ами върху един пакет от 100 евро като сложите 9 процента, става 109, от което имате само 2 процента. Ама има 20 процента ДДС за всичко останало, което плащаме. Ето така става повече. Разбрахте ли ме?

Според бранша около 80-90 процента от туристите сега плащат 7 процента ДДС, защото минават пред туристически агенции.

Браншът помоли Симеон Дянков да преговаря с Брюксел единната ДДС-ставка да бъде въведена догодина наесен, а не от 1 януари. Защото част от леглата за следващия летен сезон са продадени на чуждите туроператори.

"Ние можем да предоговаряме и с 20, с 15, с колкото искаме. Но въпросът е дали ще подновят договорите си с нас. Те действат първосигнално. Това е положението. Кризата е навсякъде”, каза Донка Соколова.

Финансовият министър се ангажира да попита Брюксел дали може да искаме отсрочка за няколко месеца.

"Това трябва да стане 2011-та, иначе глоба. А глобата аз не съм готов да плащам като финансов министър. За нещо, което е трябвало да стане още преди няколко години”, коментира Симеон Дянков.

Туроператорите призоваха общините и държавата да засилят още повече контрола върху по-малките хотели от сивия сектор, които укриват много от гостите и своите обороти. Само от неплащането на туристически такси годишно държавата губела около 50 милиона лева.

Какво е положението е в останалите страни от ЕС?

Статистиката сочи, че най-нисък налог на туристите начислява правителството на Люксембург. Данъкът там е само 3 процента. Кипър и Франция облагат с 5 процента нощувките в хотел. В съседна Гърция, която е много по-посещавана от чуждите туристи спрямо България, данъкът е 11 процента. В Испания - 8 на сто, а в Италия 10 процента.

Има и страни с много по-високи ставки. Като Унгария, където данъкът е 18 процента. Консултациите ще продължат и следващите дни. Предстои да видим какво ще се договорят накрая кабинетът и туристическия бранш.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии