Вече отчитат топломерите

БГ Бизнес
 

Кампанията е заради поскъпването на парното от 1 януари

Започна извънредната кампания за отчитане на топломерите заради поскъпването на парното от първи януари. Извънредното засичане на уредите се прави от над 400 служители на Топлофикация, които помагат на топлинните счетоводители.

Същевременно пред офисите на фирмите за дялово разпределение продължават да идват хора, които сами са си отчели уредите, видя нашият репортер Димитър Анестев. Както се и очаква процесът е съпътстван от доста неразборий.

Апартаментите в блок 12 в квартал "Красна поляна" бяха са сред първите отчетени от екипите на Топлофикация. Макар да има изрична бележка че днес ще се отчитат топломерите повечето семейства пускали служителите в домовете си с голямо недоверие. Защото нито са се легитимирали със служебни карти, нито са оставали копие на документ за отчет.

Отчитането на топломерите в София се очаква да продължи до средата на януари. Следващите дни такива съобщения ще бъдат разлепени във всички входове. С изключение на около 400 сгради, където семействата се самоотчетоха и излъчени от тях пълномощници занесоха сами показанията от уредите във фирмите за топлинно счетоводство.

Отчитането на топломерите е безплатно

Екипите на Топлофикация не събират никакви такси. Ако ви поискат пари, значи има злоупотреба. Подобни проблеми има във всички градове, които ползват централно отопление. На места се търсят алтернативни начини за справяне със ситуацията.

В Плевен например има блокове, в които топломерите се засичат дистанционно. На останалите места служителите на Топлофикация са засекли само общите топломери. Парното в града от 1 януари поскъпна със 17%.

Новите цени на парното в Плевен притесняват най-вече пенсионерите. Плевенчани се тревожат и от факта, че никой не е отчел топломерите в апартаментите им, които трябваше да бъдат засечени на 31 срещу 1.

На три блока в Плевен радиаторите се отчитат дистанционно. От касета-майка, монтирана в коридора, се получава  информация за потреблението на всеки апартамент. Тази информация пък директно постъпва във фирмата за топлинно счетоводство.

Системата за дистанционно отчитане е много по-удобна и надеждна, твърдят потребителите. Оказва се обаче, че заради кражби, системата не функционира. Въпреки че входът на кооперацията се заключва, от устройството е открадната платката, която отчита.

За бъде ремонтирана системата, трябва да се направи поръчка до Германия. Това няма да стане до края на този отоплителен сезон и всички топломери в Плевен ще се засичат от служители на фирмите за топлинно счетоводство.

Междувременно от Асоциацията на топлофикационните дружества обещаха, че всички абонати с парно в България ще бъдат отчетени. На база ще се отчетат само онези семейства, които не са осигурили достъп до радиаторите си.

В някои по-малки градове няма никакви проблеми с отчитането на топломерите, защото местните фирми за дялово разпределение засичат уредите ежемесечно, а не веднъж годишно, както е в София.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст