Първанов: Нужни са превантивни мерки за избягване на последствията от кризата

БГ Бизнес
 

Държавният глава изнесе реч в рамките на третата сесия от срещата на върха Европа-Азия

В обсъждането на бюджета за следващата година, трябва да залегнат сериозни и дългосрочни превантивни мерки за избягване на последствията от финансовата криза. Това заяви от Пекин президентът Георги Първанов. Държавният глава изнесе реч в рамките на третата сесия от срещата на върха Европа-Азия.

Този форум означаваше много за Китай. Въпрос на чест за страната беше да докаже, че освен олимпийски игри, Пекин може да организира перфектно и Среща на върха. Особено ако на нея присъстват лидери на държави с население, наброяващо буквално половината човечество.

През изминалите 48 часа, внушителният площад Тянънмън с площ от 440 000 квадратни метра беше празен, а тишината смущаваше само звука от знамената, които силният вятър развяваше.

В сградата на „Великата зала на народа" обаче дискусиите бяха разгорещени. Защитата на реалния сектор е била основна част от сесиите на държавните ръководители. Според Георги Първанов, именно в него се очакват индиректните последствия за много европейски страни, включително и за България.

"Отново искам да пренеса в българските условия това, което и тук е основна тема. Грижата за развитието на реалния сектор, при очаквания удар, при очаквания спад в ръста на Брутния вътрешен продукт, има страни, в които това е много осезаемо, в които ръстът ще бъде около нулата, при България това очевидно няма да е така, но ще има удар, които трябва да бъде омекотен", заяви президентът Първанов.

През изминалите 48 часа българският президент се срещна с индийския премиер Манмохан Сингх и правителствените ръководители на Виетнам, Република Корея, Сингапур и Индонезия.

Обсъдени бяха много въпроси, които засягат бъдещо сътрудничество в редица области. Освен това в реч пред делегатите, Първанов използва случая и покани държавните глави на среща на високо равнище, посветена на сигурността в енергийния сектор на 24 и 25 април догодина.

В края на форума, политиците се обединиха около становището, че това е била най-успешната среща на Азиатско-европейската инициатива, която е била провеждана някога. В общ документ, делегатите обявиха, че въпреки финансовата криза не трябва да отпада отговорността за борбата с глобалното затопляне.

Така приключи седмата Среща на върха Европа - Азия. Решенията, които взеха в Пекин 45-те държавни лидери тепърва ще бъдат коментирани. Засега едно е ясно, те ще засягат половината човечество и повече от 60% от Брутния национален продукт на света.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст