Предлагат затвор за тези, които не плащат сметки за парно

БГ Бизнес
 

Актуализирането на цените на газа и парното трябва да се правят в синхрон, заяви Петър Димитров

Докато хората се притесняват как ще плащат увеличението на парното се роди друга идея - Некоректните абонати на топлофикациите да влизат в затвор. Такова искане за промяна в Наказателния кодекс, така че неплащането на сметки за парно да се криминализира, направиха общински съветници от БСП, след среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

На срещата министър Димитров коментира и предстоящото увеличение на цената на природния газ, което ще доведе и до скок на парното.

Според него, актуализирането на цените на синьото гориво и тези на парното трябва да се правят в синхрон и това да става на всеки три месеца, а не както досега веднъж годишно.

Министърът се обяви и за други законови промени. Той настоява, клиенти на топлофикациите да не са отделните физически лица, живеещи в дадена сграда, а целия блок.

Министърът заяви още, че одобрява напълно искането на общинските съветници неплащането на парното да се криминализира.

"Не може да има диктатура на некоректните длъжници. Има безпрецедентно наказание от некоректните на коректните платци", заяви Петър Димитров.

Много от длъжниците на "Топлофикация" не желаят да плащат не поради липса на пари
.

Какво кара хора, които имат финансова възможност, да отказват да плащат?

За героите от филма "Топло" на режисьора Владимир Янчев, през далечната 1978 година, радиаторът бе символ на прогреса. Днес, 30 години по-късно, топлото е символ на корупция и несправедливост и кара хората да мечтаят да се върнат в мазето при алтернативните източници на енергия. За мнозина проблемът с това да си платиш парното не е в парите.

"Хората се чувстват тежко злоупотребени. Аз познавам такива хора, които могат да си плащат сметката, но не го правят. Това е ранна форма на бунт срещу системата, който се чувства унизен от нереформираните и корумпирани институции", заяви Харалан Александров.

По народному казано, хората се чувстват употребени и излъгани. Затова често пращат служителите на Топлото да търсят парите за техните сметки от Вальо Топлото. Много жалби постъпват и при омбудсмана Гиньо Ганев. Той определя отношенията на гражданите с „Топлофикация” като Крепостни.

"Не може правата и достойнствата на човека да се противопоставят на вертикални щрангове на абонатна станция", отбеляза Гиньо Ганев.

Така в обществото се насажда атмосфера на крайно недоверие, което някои приемат за достатъчен аргумент да не плащат.

"От тук нататък гражданите може би не плащат поради липса на доверие, не ги оправдавам, който дължи трябва да плаща", допълни Гиньо Ганев.

"Отказът да се плати се е превърнал в норма на просперитет така, че да се покаже, че си тарикат. Но това е една морална перверзия", коментира Харалан Александров.

Проблемът е, че никой не може да убеди и плащащи и неплащащи, че това, което дължат, е точно това, което са потребили, твърдят експерти. Затова и, според тях, всеки се спасява поединично, независимо дали на топло или на студено. Нищо, че в много кооперации радиаторът събира, но вече и разделя съседи.

Средната задлъжнялост на един абонат на пернишката "Топлофикация" е 1440 лева.

Сумата е двойно по-голяма, отколкото в София. Изрядните платци са само 6000, от общо 17 000 абонати. Битовите абонати дължат над 24 милиона лева. Затова от днес спират топлото на 4 абонатни станции в Перник.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст