Хлебопроизводителите искат под 10 % ДДС

БГ Бизнес
 

По-ниският данък обаче не означава по-евтин хляб, обясниха производителите.

Хлебопроизводителите предлагат мерки, чрез които цената на хляба да се стабилизира. Хората от бранша искат под 10 % данък добавена стойност.

Според тях намаляването на данъка може да стане плавно - с по 5 % на година, така че то да не ощети бюджета, но същевременно да успокои пазара на хлебни изделия.

По-ниският данък, не означава по-евтин хляб, обясниха хлебопроизводителите:

"Ако ние понижаваме данъка, или ДДС, а пък повишаваме цената на горивата с 20 %, на електроенергията с 20 % и на суровините с 30 или 40%, каквито бяха за тази година, естествено, че понижаването с 10 % на ДДС няма да доведе до съществено падане на цената, но той ще задържи темпа", обясни Янчо Вутов, хлебопризводител.

Добрата реколта ще задържи цената на хляба до края на лятото, прогнозираха от бранша. Те обаче са притеснени от световните тенденции. Ако в България консумацията на хляб все повече намалява, то в страни като Китай и Индия тя се увеличава.

"Китайците като кажат: купуват, целия пазар - световен се паникьосва и започва да увеличава цените", прогнозира Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Факт е, че хлябът все още е най-евтината храна в България и че цената му зависи от региона. Така например само в Асеновград може да се купи бял хляб от 700 грама за символичните 67 стотинки, а в Стара Загора същият хляб струва лев и 20.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст