Най-добре платените тенисисти в света за 2024 г., на първо място не е Джокович

Топ 5

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е имало дискусии за изграждането на музей на Джокович в Белград

 

От началото на професионалната си кариера през 2003 г. Новак Джокович натрупа рекордните 24 титли от Големия шлем. И въпреки, че всяка година оттогава той се бори за титлата „Най-великия тенисист за всички времена“ никога не се беше класирал по-високо от номер 2 в списъка на най-високоплатените играчи в тениса, чак до оттеглянето на Роджър Федерер през 2022 г. На следващата година Джокович най-накрая зае първото място с богатство от 38,4 милиона долара, според Forbes.

Снимка: Reuters

Както се оказа, царуването му продължи точно една година. Следващият голям съперник на 37-годишната сръбска суперзвезда, 21-годишният Карлос Алкарас от Испания, скочи до номер 1 тази година с приблизително 42,3 милиона долара преди данъците.

 

Джокович, който падна от Алкарас на последните два финала на Уимбълдън, но се реваншира в мача за златния медал на Олимпиадата в Париж, се завърна на второ място с 37,2 милиона долара и все още води с 12,2 милиона долара само от наградни фондове. Вътрешните хора в тениса обаче сега твърдо вярват, че Алкараз има предимство извън корта, като около 32 милиона долара идват от неговите договори с Nike, Rolex и BMW.

Снимка: Reuters
Общо 10-те най-добре платени играчи в тениса са спечелили около 246 милиона долара през последните 12 месеца. Това е доста под рекорда от 343 милиона долара от 2020 г., когато вече „пенсионираният“ Роджър Федерер и Серена Уилямс отчитаха общо 142 милиона долара.

Обещаващ знак за състоянието на тениса е, че средната възраст на тазгодишните топ 10 е 26, като само Джокович и 38-годишният Рафаел Надал (№6, 23,3 милиона долара) са над 30 годишни. И четири жени са сред първите 10, като тенисът е единственият голям професионален спорт, в който мъже и жени спортисти имат толкова сравними финансови печалби.  

Все още обаче никой не се доближава до финансовите космически резултати на Федерер, който беше най-печелившият в спорта от 2007 г. до момента, в който окачи ракетата с около 90 милиона долара годишно.

 

Най-добре платените тенисисти в света за 2024 г.

 

 

  1. Карлос Алкарас

Снимка: Reuters

  • БОГАТСТВО: 42,3 милиона долара
  • ВЪЗРАСТ: 21
  • НАЦИОНАЛНОСТ: Испания
  • КОРТ: 10,3 млн. долара
  • ИЗВЪН КОРТ: 32 млн. долара

Като испанец, който се справя отлично на клей кортове, Алкарас често е сравняван Рафаел Надал в началото на кариерата си. Връзките между двамата играчи се задълбочиха тази година, когато се събраха на двойки на Олимпиадата в Париж през юли и когато Алкараз пое трона на Надал на Откритото първенство на Франция през юни. Алкарас, който също спечели сребърен олимпийски медал на сингъл и сега е трети в световната ранглиста, е фаворитът за залагания на Откритото първенство на САЩ, което преди това спечели през 2022 г. и което ще му донесе три големи титли през тази календарна година. Netflix не може да се насити и планира да пусне документални сериали за него през следващата година.

  1. Новак Джокович

Снимка: Reuters

  • БОГАТСТВО: 37,2 милиона долара
  • ВЪЗРАСТ: 37
  • НАЦИОНАЛНОСТ: Сърбия
  • НА КОРТ: 12,2 милиона долара
  • ИЗВЪН КОРТ: 25 милиона долара

Джокович беше играч номер 1 на ATP в края на годината за безпрецедентен осми сезон през 2023 г. и стана най-старият номер 1 в историята на сингъл през април.

В крайна сметка той запълни единствената дупка в удивителното си резюме с олимпийски златен медал в Париж тази година – постижение, което му донесе и бонус от 218 000 долара от родната му Сърбия. Джокович, който сега е номер 2 на сингъл при мъжете, се раздели с дългогодишния си агент Едоардо Арталди миналата година, но поддържа доходоносно портфолио от рекламни партньорства с Asics, Head, Hublot и Lacoste. Със своя спонсор Waterdrop той наскоро стартира линия от „кубчета за електролитна хидратация“, наречена Sila, и е съосновател на Асоциацията на професионалните тенисисти, която сключи сделка през февруари. Този месец президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е имало дискусии за изграждането на музей на Джокович в Белград.

 

 

 

  1. Коко Гауф

Снимка: Getty Images

  • БОГАТСТВО: 27,1 милиона долара
  • ВЪЗРАСТ: 20
  • НАЦИОНАЛНОСТ: САЩ
  • НА КОРТ: 7,1 милиона долара
  • ИЗВЪН КОРТ: 20 милиона долара

Големият пробив на Гауф с шампионска титла идва от Откритото първенство на САЩ през 2023 г. – и последвалата ѝ титла на двойки на Откритото първенство на Франция тази година. Класирана трета на сингъл при жените и 15-та на двойки, Гауф вече има 11 дългосрочни партньорства, с линията за грижа за косата Carol’s Daughter, Naked Brand juices и Fanatics, и стои зад новата модна колекция с American Eagle. На церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж през юли тя е знаменосец на отбора на САЩ, заедно с ЛеБрон Джеймс.

 

  1. Ига Светек

  • БОГАТСТВО: 26,7 милиона долара
  • ВЪЗРАСТ: 23
  • НАЦИОНАЛНОСТ: Полша
  • НА КОРТ: 11,7 милиона долара
  • ИЗВЪН КОРТ: 15 милиона долара

След победа на Откритото първенство на Франция за четвърти път през юни, Светек спечели бронзов медал на Олимпиадата в Париж, осигурявайки си бонус от 50 000 долара от родната си Полша в допълнение към близо 11,7 милиона долара от наградния фонд през последните 12 месеца.

Тя спечели 700 000 долара за триумфа си на Откритото първенство на Италия през май, докато Александър Зверев получи 1,05 милиона долара за спечелването на мъжкия турнир. Светек обаче изрази загриженост относно разликата в заплащането на мъжете и жените.

Тя подписа партньорски сделки тази година с Lego и Lancôme.

  1. Яник Синър

Снимка: Lap.bg

  • БОГАТСТВО: 26,6 милиона долара
  • ВЪЗРАСТ: 23
  • НАЦИОНАЛНОСТ: Италия
  • НА КОРТ: 11,6 милиона долара
  • ИЗВЪН КОРТ: 15 милиона долара

Годината на Синър се влоши този месец, когато стана ясно, че е дал положителен тест за забранен стероид през март и трябваше да се откаже от наградния фонд и точките за класиране, които беше спечелил на турнира в Индиън Уелс.

Но Международната агенция за почтеност на тениса установи, че ниските нива в неговия оргаизъм са резултат от замърсяване.

Извън корта той получи подкрепа от линията за грижа за кожата La Roche-Posay и пастата De Cecco, заедно със съществуващи спонсори като Gucci, Lavazza и Rolex.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст