1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Глобите в тениса: Колко струва на играчите лошото поведение на корта?

Глобите в тениса: Колко струва на играчите лошото поведение на корта?

Преди броени дни Новак Джокович бе глобен с 8000 долара, защото счупи ракетата си на финала на Уимбълдън

Тенисът е един от най-атрактивните и вълнуващи за зрителите спортове. Но понякога, повлияни от емоциите си, играчите изпускат нервите си и реагират първосигнално. Тези моменти обаче се наказват – с много солени глоби.

Преди броени дни най-титулуваният тенисист от Големия шлем Новак Джокович бе глобен с 8000 долара, защото счупи ракетата си на финала на Уимбълдън, където бе победен от 20-годишния испанец Карлос Алкарас. Джокович реагира гневно, след като и загуби своя гейм от сервис по време на петия сет от мача. Това е най-високата глоба за индивидуален играч от началото на годината. Тя ще се приспадне от чека му за 1.4 млн. долара, който Джокович получава като финалист в турнира.

Снимка: Getty Images

Наскоро ATP Tour глоби френския тенисист Уго Гастон с около 155 хил. долара - повече от общите му печалби от награди през 2023 г., за неспортсменско поведение, което той демонстрира по време на Madrid Open, съобщава Fox News. Гастон извади тенис топка от джоба си в опит да накара съдията на стола да отмени точка по време на загубата му във втория кръг от хърватския тенисист Борна Чорич.

С подобна сума бе глобен и Ник Киргиос в неговия мач от втори кръг срещу Карен Хачанов през 2019 г. в Синсинати – 113 хил. долара. Списъкът с извършени нарушения, според ATP включва обиди към съдията, напускане на корта без разрешение и счупване на две ракети. 

През 2019 г. Серена Уилямс бе глобена с 10 хил. лири, заради нанесени поражения на игрището в Уимбълдън. Тогава българският тенисист Григор Димитров също бе глобен (между 1000 и 3000 лири), заради неявяване на пресконференция след мача с 20-годишния французин Корентен Муте, от когото загуби.

Снимка: Серена Уилямс чупи ракетата си и на турнира Australian Open през 2017 г.

За какво най-често тенисистите получават глоби и какви са най-наказваните нарушения?

На професионално ниво кодексите за поведение са определени от Асоциацията на професионалните тенисисти (The Association of Tennis Professionals - ATP) и Женската тенис асоциация (Women's Tennis Association - WTA), пише mytennishq.com. Има многобройни изисквания към играчите - от идване навреме на корта, изпълнение на изискванията на медиите, присъствие на треньор по време на мач и въздържане от нецензурни думи и хвърляне на предмети.

Ако играч не спази някое от тези правила, официалните лица на турнира ще регистрират нарушение на кодекса, което може да доведе до допълнително наказание. Ако даден играч получи серия от нарушения на кодекса по време на мач, той ще бъде санкциониран по определена скала, като дори може да се стигне до дисквалификация.

От играчите се очаква да се държат като добри модели за подражание. Извън корта тенисистите също могат да понесат наказания за неспазване на ангажиментите си към даден турнир. Често срещан пример е, когато играч, който е длъжен да присъства на пресконференция след мача, току-що е претърпял разочароваща загуба и решава директно да си тръгне, без да отговаря на никакви въпроси. Те знаят, че ще бъдат глобени, но смятат, че това е „по-малкото зло“.

Снимка: Getty Images

На корта от играчите се очаква да бъдат учтиви към длъжностните лица и публиката и да не хвърлят или чупят нищо в пристъп на ярост.

Колко струват нарушенията?

Първото нарушение се наказва с предупреждение. След това то е последвано от наказание за точка, наказание за игра и накрая недопускане до участие. Ако даден играч не участва в голямо събитие, това може да му струва милиони долари, така че група от нарушения може да се окаже изключително скъпа.

В мачовете от WTA Tour обичайните нарушения като хвърляне с ракета или топка ще доведат до глоби до 2500 долара, като могат да стигнат и до 3000 долара. За вербална или физическа агресия глобите могат да достигнат и до 10 хил. долара.

В турнира ATP за най-честите нарушения – хвърляне на топка или ракета, играчите се глобяват с 350-500 долара. По-сериозните нарушения като вербално или физическо насилие могат да бъдат наказани с до 20 хил. долара.

По-малко глоби на тазгодишния Уимбълдън

Нарушенията през първата седмица на турнира са само една трета от тези през миналата година, пише The Guardian, позовавайки се на All England Lawn Tennis Club.

Снимка: Pexels

Докато през първата седмица на тазгодишното първенство бяха изречени нецензурни думи и бяха хвърляни ракети и екипировка, нарушенията достигнаха само една трета от глобите за лошо поведение, които отбелязаха играчите на турнира през същия период през 2022 г.

През първата седмица имаше 5 глоби от мъже индивидуални играчи на обща стойност 15 хил. долара. За същия период на миналата година играчите са извършили 16 нарушения на обща стойност 66 500 долара. Сред тях неспортсменското поведение е най-често срещаното нарушение, следвано от нецензурни думи и хвърляне с ракети и оборудване.

Докато присъстващите на тазгодишното събитие отбелязват, че не виждат разлика в поведението на играчите, други отчитат, че мнозинството от играчите спазват правилата.

Миналата година Ник Кирьос – отсъстващ тази година поради контузия – получи глоби, след като нарече една жена съдия „най-лошата, която съм виждал“. Той също така се изплю по посока на фен, който според него демонстрирал неуважение към него по време на мач от първия кръг.

Целта на кодекса за поведението на тенисистите е да гарантира, че играта се играе по правилата, а участниците демонстрират уважение към опонента и публиката. И независимо от това какво се случва на корта, тенисът трябва да си остане спортсменска игра. А правилата са, за да бъдат спазвани, независимо от това колко велик играч е стъпил на корта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии