Чушки и шоколад? Това са храните, които може да изчезнат заради климатичните промени

Топ 5

Едни от най-любимите ни храни може да изчезнат

 

Въздействието на изменението на климата опустошава посевите и заплашва нашите хранителни доставки. Ето 5 храни и наптики, които са изправени пред недостиг и несигурно бъдеще по данни на Green Queen. 

1. Домати

Снимка: Unsplash

Изследванията показват 6% спад на добивите от домати в големи региони на отглеждане като Италия и Калифорния до средата на века, благодарение на глобалното затопляне.

Оптималната температура за домати е между 22-28 градуса п Целзий. Над 35 градуса обаче добивите спадат бързо. Понастоящем 65% от доматите растат в Калифорния, Италия и Китай, но рекордно високите температури и условията на засушаване означават, че добивът е с 10% по-малък от очаквания в последния през 2021 г. Италианският регион за отглеждане на домати Фоджа, междувременно, вероятно ще видите, че добивите намаляват с 18% до 2050 г.

2. Люти чушки

Снимка: iStock

През април 2022 г. Huy Fong Foods от Южна Калифорния предизвика скандал, след като каза на клиентите си, че ще трябва да спре производството на любимия си сос Sriracha за следващите няколко месеца в резултат на тежките метеорологични условия, засягащи качеството на лютите чушки.

Ниските запаси от червени халапеньо през последните години бяха причинени от сушата в Мексико и изчерпването на водните запаси в Колорадо и се влошиха от провала на реколтата миналата пролет.

 

3. Шоколад

Снимка: iStock

Най-добрите неща в живота вече не ни се дават безплатно. Тъмният шоколад е известен с високия си въглероден отпечатък, докато какаовите зърна са надминати само от червеното месо за най-високите алтернативни разходи за въглерод – или количеството въглерод, загубено от местната растителност и почви за производство.

Шоколадовата индустрия също е основен двигател на обезлесяването, особено поради използването на палмово масло, което е най-големия фактор за обезлесяването на тропическите гори. В Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света,  повече от 85% от горите са изчезнали от 1960 г. насам. Това доведе до забраната на какаото, свързано с обезлесяването, в ЕС.

4. Кафе

Говорейки за кафе, една от любимите напитки в света също е застрашена . От 124 известни вида кафе, 60% са застрашени от изчезване според едно проучване, включително арабика, един от двата основни вида, отглеждани и консумирани в световен мащаб.

Оптималните температури за отглеждане на арабика и робуста са 18-22 градуса и докато регионите за отглеждане на кафе бяха по-склонни към твърде ниски температури през последните 40 години, сега всеки регион трябва да се справи с екстремни горещини. Това означава, че площта на земята за отглеждане на кафе може да бъде намалена до половина преди 2050 г.

5. Вино

Снимка: Ладислав Цветков

След това идва една от другите любими напитки на планетата. Екстремните метеорологични условия като ранна слана, обилни валежи и суша означават, че световното производство на вино е спаднало до най-ниските си нива от 1961 г. насам, със 7% спад на годишна база.

Страни като Австралия, Аржентина, Чили, Южна Африка и Бразилия отчетоха спад на продукцията си между 10-30%, докато спадът от 12% на Италия означаваше, че тя загуби титлата си на най-големия производител в света в полза на Франция, където доставките бяха стабилни.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст