1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Apple намали заплата на Тим Кук с 40%

Свят

Комисията по компенсациите на Apple реши да присъди на Кук обща „ компенсация“

Технологичната компания Apple ще намали с 40% целия пакет заплати на Тим Кук през 2023 г., по искане на самия главен изпълнителен директор на компанията след недоволството на акционерите.

 

Комисията по компенсациите на Apple реши да присъди на Кук обща „компенсация“ от 49 млн. долара, което е спад от целта от 84 млн. долара година по-рано, казва Financial Times. 

 

Снимка: Reuters

Основната заплата на Кук остава непроменена на 3 млн. долара, а бонусът остава 6 млн. долара.

Снимка: Reuters

Като част от промените се предвижда делът на акциите в заплащането на главния изпълнителен директор, обвързани с представянето на компанията, да се увеличи от 50% на 75% през 2023 г., като този механизъм се планира да остане и през следващите години, се посочва в документа на компанията.

 

През 2022 г. Тим Кук получи общо възнаграждение от 99,42 млн. долара, включително основна заплата, акции и бонуси, в сравнение с 98,73 млн. долара за 2021 г. и 14,77 млн. долара през 2020 г.

 

Снимка: Reuters

Apple имаше няколко тежки месеца след сътресенията във фабриките в Китай, които доведоха до издаването на рядко предупреждение на 6 ноември, че производството на iPhone ще бъде изправено пред „значителни“ прекъсвания преди празничния сезон. Акциите на компанията паднаха с повече от 20% през последните 12 месеца, а копанията вече не е най-скъпата в света.

Анализаторите понижиха прогнозите за приходите за декемврийското тримесечие - най-доходоносният период на Apple - като сега се очаква приходите да не съответстват на 124 млрд. долара, спечелени година по-рано. Подобен пропуск би прекъснал растежа, регистриран в последните 14 тримесечия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии