1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Заради изкуствен интелект: Технологичният гигант SAP преструктурира 8000 работни места

Заради изкуствен интелект: Технологичният гигант SAP преструктурира 8000 работни места

Компанията ще похарчи 2 млрд. евро за програмата, за да преквалифицира служителите си с умения в областта на изкуствения интелект

Акциите на технологичния гигант SAP скочиха със 7% до исторически връх, след като германската софтуерна компания прогнозира ръст на приходите от облачни услуги и заяви, че ще преструктурира функциите на 8000 работни места, за да се съсредоточи върху растежа в бизнес областите, управлявани от изкуствения интелект (AI), съобщава Reuters. 

Компанията заяви, че ще похарчи 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара) за програмата, за да преквалифицира служителите си с умения в областта на изкуствения интелект или да ги замени чрез програми за доброволно съкращаване.

SAP, която очаква да завърши 2024 г. с численост на персонала, подобна на сегашната, започна да експериментира с ChatGPT на OpenAI веднага след като технологията за генеративен изкуствен интелект започна да набира популярност и обяви плановете си да я внедри в своите продукти в началото на миналата година. 

Сега германската компания очаква GenAI да промени из основи нейния бизнес и обеща да инвестира повече от 1 млрд. долара, като подкрепи стартиращи компании, работещи с ИИ, чрез инвестиционното си звено Sapphire Ventures.

"Правят се правилните корекции и компанията се реорганизира, за да се подготви за ерата на изкуствения интелект", казва инвестиционният стратег Юрген Молнар от брокерската компания RoboMarkets. 

Технологичните компании, сред които световни гиганти като Google, и Microsoft предприеха вълна от съкращения през последните месеци, тъй като се стремят да пренасочат фокуса си към софтуера с изкуствен интелект и автоматизацията, за да облекчат работното натоварване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии