1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Започва годишната конференция на Apple - какво да очакваме?

Технологии

Моментът е много важен, тъй като преди броени дни друга компания изпревари технологичния гигант като втората по големина публична компания в САЩ

 

Apple е на прага на може би най-важното си събитие от години насам, тъй като е изправена пред множество предизвикателства, пише CNN.

Снимка: iStock

Очаква се на започващата днес годишна конференция на разработчиците в световен мащаб компанията да обяви партньорство с производителя на ChatGPT OpenAI и да представи първата партида инструменти за генеративен изкуствен интелект, които ще се появят в мобилната ѝ операционна система. 

Големият тласък в областта на ИИ може да стимулира растежа на продажбите и услугите на iPhone за години напред, тъй като потребителите вече чакат по-дълго, за да обновят устройствата си, а несигурната икономическа среда тежи на потребителите, особено в Китай. Компанията също така е изправена пред регулаторен контрол във Вашингтон и тази седмица беше задмината от производителя на чипове Nvidia като втората по големина публична компания в САЩ. 

„Виждаме генеративния изкуствен интелект като ключова възможност за нашите продукти и вярваме, че имаме предимства, които ни отличават там“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на последния разговор за приходите на компанията в началото на май, като отбеляза, че компанията ще обяви новини през „следващите седмици“. 

Моментът също заслужава внимание: Apple невинаги първа приема и интегрира нови технологии - обикновено тя изследва, разработва и се стреми да усъвършенства нови технологии в продължение на години, преди да ги включи в нови продукти - но скоростта, с която светът възприема генеративния изкуствен интелект, може би ускорява нуждата на компанията да разполага със смартфон с най-модерната технология.

Снимка: Reuters

Според анализатора на Wedbush Дан Айвс компанията, която се занимава изцяло с изкуствен интелект, ще „постави началото на нова граница за Apple“ - такава, която ще има трайно въздействие върху нейните продукти и услуги. 

Ето по-подробен преглед на това какво да очакваме на голямото събитие на Apple:

AI, AI и още AI
Очаква се Apple да нарече инициативата си за изкуствен интелект „Apple Intelligence“ и да направи така, че тя да е само за избор. Според нов доклад на Bloomberg тя ще изисква iPhone 15 Pro или устройство с чип M1 или по-нов.

Може би най-очевидният начин, по който Apple би могла да възприеме генеративния AI - форма на изкуствен интелект, която може да предоставя обмислени и задълбочени отговори на въпроси - е чрез Siri, виртуалния асистент на компанията с успешни резултати. Интеграцията с най-новия модел ChatGPT-4o на OpenAI може да катапултира Siri години напред, като превърне функцията в чатбот за iPhone.

Стратегическо партньорство
През пролетта Apple съобщи, че обсъжда възможности за партньорство с OpenAI и Google за захранване на своите инструменти за изкуствен интелект. Сега обаче се смята, че компанията е сключила договор със създателя на ChatGPT - партньорство, за което Apple може да даде подробности по време на откриващата презентация в понеделник.

Фокус върху поверителността и сигурността
Apple отдавна се фокусира върху неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите и това вероятно ще бъде отразено и на конференцията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии