1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Тази компания изпревари Apple като втората най-ценна в света

Технологии

Цената на акциите на фирмата се повиши с над 5% до над 1224 долара

 

Пазарната стойност на Nvidia скочи над 3 трилиона долара, издигайки гиганта за чипове пред Apple, в класацията за втората най-ценна публично регистрирана компания в света.

Цената на акциите на фирмата се повиши с над 5% в сряда до над 1224 долара.

Това удължи спиращо дъха бързо изкачване, което започна миналата година, задвижвано от залози, че американската фирма е позиционирана като основен победител от вълната от инвестиции в изкуствен интелект (AI).

Снимка: Reuters

Пазарната му стойност сега нарежда Nvidia се нарежда точно зад Microsoft, друг ключов играч в индустрията, благодарение на инвестициите си в създателя на ChatGPT на OpenAI.

Оценена на "само" 2 трлн. долара през февруари, Nvidia предизвика нова вълна от покупки на акции, след като миналия месец обяви планове за така нареченият сплит на акции.

Този ход ще увеличи броя на акциите с коефициент 10 и ще намали съответно стойността им, промяна, целяща да направи акциите по-достъпни за дребните инвеститори.

С какво се занимава Nvidia?

Основана през 1993 г., Nvidia първоначално е известна с производството на компютърни чипове, които обработват графики, особено за компютърни игри. Много преди революцията на AI, компанията започна да добавя функции към своите чипове, които според нея помагат за машинно обучение, а всичко това й помогна да увеличи пазарния си дял.

Компанията, управлявана от Дженсън Хуанг, отбеляза експлозивен растеж, отчитайки продажби от 26 милиарда долара през трите месеца до 28 април. Това е повече от три пъти повече от същия период на 2023 г. и с 18% повече от предходните три месеца.

Оптимизмът относно изкуствения интелект е една от силите, която тласна S&P 500 и Nasdaq в САЩ до нови рекорди.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии