1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Учени вложиха ChatGPT в герои от видеоигри и стана нещо невероятно

Учени вложиха ChatGPT в герои от видеоигри и стана нещо невероятно

Героите имали собствен живот и спомени

Всеки е играл The Sims в даден момент от живота си, но както много игри, компютърният изкуствен интелект (AI) има какво да се желае. За щастие, светът премина през нещо като AI революция през последните няколко години и най-накрая си проправи път във видеоигрите.

Google, в сътрудничество със Станфордския университет, създадоха човекоподобни герои от видеоигри, които използват AI, за да управляват вземането на решения, в опит да видят колко сложен могат да направят света.

Наречен Smallville, играта следва 25 малки героя в ежедневието им, докато се държат възможно най-човешки, като имат типични рутини като сън и хранене и водят разговори помежду си. Всеки герой има свой собствен живот и се развива така, сякаш е истински.

Снимка: iStock

„Генеративните агенти се събуждат, приготвят закуска и се отправят към работа; художниците рисуват, докато авторите пишат; формират мнения, забелязват се взаимно и започват разговори; те си спомнят и разсъждават върху минали дни, докато планират следващия ден“, пишат авторите в документ за предпечат, който все още не е рецензиран.

„За да активираме генеративни агенти, ние описваме архитектура, която разширява голям езиков модел, за да съхранява пълен запис на преживяванията на агента, използвайки естествен език, да синтезира тези спомени с течение на времето в отражения на по-високо ниво и да ги извлича динамично, за да планира поведение.“, казват учените.

Всеки агент се захранва от ChatGPT, в който изследователите въведоха описание на един абзац, което обясняваше на AI какво представлява героят. Бяха им дадени професии, различни взаимоотношения с други агенти и дори спомени. Оттам нататък ChatGPT пое вземането на решения по отношение на предисторията на всеки агент и се появи изненадващо интересна общност.

Агентите поеха дадения им живот и можеха да извлекат спомени, сякаш бяха истински, взаимодействайки един с друг в пълен характер. Изследователите симулираха събития, като парти за Свети Валентин, и агентите реагираха по съответния начин, като канеха други на партито анонимно и се канеха взаимно на срещи. Когато се случи „партито“, те се координираха да се появят заедно.

Изследователите заключават, че интегрирането на AI в тази малка видео игра й позволява точно да възпроизведе човешкото социално поведение. Ако такива модели могат да бъдат интегрирани в по-големи игри, това може значително да се развие индустрията.

Генеративните AI изискват огромно количество хардуер, за да работят добре, особено когато разширяват способностите си. Това може да се види с неотдавнашното предполагаемо закупуване на големи количества GPU от Илон Мъск с надеждата да създаде своя собствена версия, докато най-новата итерация на OpenAI на ChatGPT, GPT-4, работи значително по-бавно от последното поколение.

Все пак симулацията е абсолютно умопомрачителна за гледане и ни дава поглед към бъдещето на напълно завладяващите игри.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии