Тази компания измества Tesla като най-голям производител на електромобили

Тази компания измества Tesla като най-голям производител на електромобили

Продажбите на Tesla падат през второто тримесечие

 

Китайската Би Уай Ди (BYD) е напът да измести Tesla като най-голям производител на захранвани с батерии електромобили, според доклад на Counterpoint Research, цитиран от CNBC.

Продажбите на BYD през второто тримесечие са скочили с 21 на сто на годишна база да 426 000 автомобила, докато тези на Tesla падат с 4,8 на сто до 443 950.

През миналата година общото производство на BYD, съставено от изцяло електрически автомобили и хибриди, възлезе на над 3 милиона броя и за втора поредна година изпревари общите обеми Tesla, която обаче произвежда само напълно електрически коли. Електромобилите на BYD са били 1,6 милиона, а тези на Tesla - 1,84 милиона, пише БТА.

Според Counterpoint Research Китай ще държи над 50-процентен дял от глобалния пазар на електромобили поне до 2027 г., а в САЩ и Европа тове ще продължи поне до 2030 г.

Миналия месец Европейската комисия предложи въвеждането на допълнителни мита върху китайските електромобили, за да ограничи тази доминация. Те трябва да влязат в сила от утре, но споровете в ЕС около налагането им продължават.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст