"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Технологии

Няколко минни компании искат да събират въпросните конкреции

 

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, казва BBC, цитирани от "Хоризонт". 

Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква светлина. На дълбочина от 5 километра обаче слънчева светлина не прониква, а кислородът се произвежда от т.нар. конкреции - метални топчета с големина на картоф, които разделят морската вода на водород и кислород.

Професор Андрю Суийтман от Шотландската асоциация за морска наука разказва пред Би Би Си, че за първи път станал свидетел на производството на кислород при пълна тъмнина през 2013 г. В началото обаче игнорирал откритието, защото не можел да повярва, че е възможно. Сега информация за него е публикувана в научния журнал за геология към списание Nature.

Според учените металните конкреции произвеждат кислород, защото могат да функционират като батерии. Те успяват да създадат електрически ток, който води до процеса електролиза и разделя молекулите на морската вода на водород и кислород. Изследователите смятат, че същият процес, който не изисква светлина, нито биологични функции, може да се случва на други луни и планети, така че средата там да е богата на кислород и подходяща за живот.

 

Няколко минни компании искат да събират въпросните конкреции, защото са с високо съдържание на метали като кобалт, никел, мед и манган. Всички те се използват за батерии, смартфони, соларни панели и вятърни турбини.

Но специалисти се опасяват, че това може да попречи на новооткрития процес, както и да нанесе щети на морските организми, чието съществуване зависи от кислорода, произвеждан от металните елементи. Над 800 учени от 44 държави вече подписаха петиция, в която подчертават рисковете за околната среда от планираните минни дейности и призовават те да бъдат поставени на пауза.

Нови видове биват откривани в дълбините на океана през цялото време и често се посочва, че за океанските дълбини знаем по-малко, отколкото за повърхността на Луната, припомня BBC.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст