1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Ученици от ТУЕС откриха решение как да предпазят морските обитатели от шума на корабите (ВИДЕО)

Ученици от ТУЕС откриха решение как да предпазят морските обитатели от шума на корабите (ВИДЕО)

Защо шумът от корабите е проблем за морските обитатели?

 

Обичаме технологиите! Особено онези, които имат потенциал да променят света.

Тази година ние от bTV Бизнес Новините имахме удоволствието да бъдем част от журито на TUES Hack Fest 2024, където връчихме специална награда от името на медиите. Нашият екип реши, че има още един проект, който отговаря изключително силно на ценностите, които изповядвам, а именно да подкрепяме иновативни зелени идеи, затова връчихме още една специална награда от името на нашата медия на екипа, зад проекта TtTranquil - Ивайла Барух, Виктор Ханджиев, Йоан Иванов, Живко Нушев и Димитър Димитров.

Какъв екологичен проблем решава проектът?

Проектът цели да намали шума, генериран от товарните кораби в океана, с цел подобряване на хабитата на морските обитатели. Системата се състои от модул с водоустойчив микрофон, който засича звуковите вълни, генерирани от перката на кораба, както и външни подводни шумове, и подава информацията на ESP32. След това звуковият файл се изпраща на RaspberryPi, където се извършва Фурие анализ, за да се отделят звуковите вълни на перката от тези на външни източници. Изолираните вълни на перката се дефазират на 180 градуса и се подават на модул с ESP32 и подводни говорител и усилвател.

При издаването на обратните звукови вълни се затишават тези, издавани от перката и по този начин се създават тихи зони. Отделните модули си комуникират посредством MQTT. Състоянието им може да се наблюдава в Ruby on Rails графичен интерфейс, който съдържа и възможност за наблюдаване на звуковите сигнали.

Схема на Проекта

Защо шумът от корабите е проблем за морските обитатели?

„Големите кораби издават много шум, който пречи на морските обитатели и понеже повечето морски обитатели разчитат на ехолокацията, защото под водата е тъмно, а шумът от корабите пречи и заглушава техните сигнали“, разказва Виктор за bTV Бизнес Новините. „Шумът от двигател на кораб се равнява на шумът от излитането на самолет.“

От къде идва идеята?

Проектът е идея на петимата дванайсетокласници по повод задание, което получават в ТУЕС на тема „Океан“.

„Тази тема е обширна, а няма особено много решения за океана. Първо проверихме кои са големите проблеми на океана: замърсяване, разливане на нефт, шум и се замислихме какво можем да направим. Живко даде идеята да заглушаваме океана, което е леко невъзможно, затова решихме да заглушаваме корабите“, добавя Виктор и разяснява, че другите проекти в света по темата са само теоретични.

В процеса на разработка на проекта, групата разбира, че съществуват подобни решения на проблема при военните кораби, но те са по-скоро много скъпи и не се прилагат на всички кораби.

„Оборудването е много скъпо, защото е от много висок клас. На практика имаме микрофон и преобразувател и усилвател и говорител от много висок клас. Така че сумарно проектът може да излезе около 20-30 хил.“, казва Ивайла.

Ще осъществят ли проекта и на практика?

Йоан добавя, че преди да стигнат до реализация смятат първо да направят няколко теста. А от Тех Парка в София им предлагат през лятото да ги свържат със специалисти, които да им помогнат със съвети.

Петимата са от един клас и бързо намират общ език като Ивайла и Живко получават сложната задача да направят изчисленията за проекта.

Всичко се ражда само за 2-3 дни денонощна работа.

И петимата са избрали да продължат обучението си в техническата сфера, като само Виктор е избрал университет в чужбина. Йоан се насочва към Американския университет в Благоевград, а Ивайла, Живко и Димитър към СУ „Св. Климент Охридски“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии