1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Шефът на Nvidia: Деца, няма смисъл да се учите да програмирате (ВИДЕО)

Шефът на Nvidia: Деца, няма смисъл да се учите да програмирате (ВИДЕО)

Дженсън Хуанг, сега е един от най-богатите хора в света, с нетно състояние от близо 70 млрд. долара

Nvidia, компанията за чипове, която се превърна в гигант в областта на изкуствения интелект, се присъедини към клуба на компании със стойност над един трилион долара.

Нейният основател и главен изпълнителен директор, Дженсън Хуанг, сега е един от най-богатите хора в света, с нетно състояние от близо 70 млрд. долара, и човекът, от когото се очаква който да говори за бъдещето на професията, която до голяма степен оформя неговата компания, изненада всички.

Хуанг беше един от основните гости на Световната правителствена среща на върха в Дубай, която приключи преди дни. На събитието той говори надълго и нашироко за бъдещето на света в новата реалност на изкуствения интелект, включително влиянието, което ще има върху нашата кариера.

Според Дженсън мантрата да се научите да програмирате или да научите децата си как да програмират или дори да преследвате кариера в компютърните науки, която беше толкова доминираща цел през последните 10 до 15 години, сега не е на място.

Ако вече сте програмист

Може би донякъде парадоксално, последните постижения в ИТ индустрията я накараха да приеме автоматизацията за даденост, като по този начин намали необходимостта от технически експерти и броя на техническите работни места в дългосрочен план.

Ето какво каза изпълнителният директор на Nvidia за това:

„През последните 10-15 години почти всеки, който седи на сцена като тази, ще ви каже, че е жизненоважно децата ви да учат компютърни науки. Че всеки трябва да се научи да програмира. А всъщност е обратното.

Нашата работа е да създаваме компютърни технологии, така че никой да не може да ни програмира, а езикът за програмиране е човешки език. Сега всички по света са разработчици. Това е чудото на изкуствения интелект.

Бъдещето на човешкия труд, според него, е в специфична област на експертизата – отраслите на науката, производството, селското стопанство, строителството, образованието, инженерството и др.

„Разбирането на предизвикателствата и след това използването на автономна интелигентна технология, която ни помага да предоставяме решения, без да прекарваме месеци или години в ръчно разработване на необходимия софтуер.“ За повечето от нас няма значение как е предвидено определено решение. Научихме или бяхме посъветвани да научим как да програмираме, защото това беше единственият начин хората да взаимодействат с компютрите“, каза той.

Ако искате една машина да направи нещо, трябва да знаете как да говорите с нея на нейния изключително технически език за програмиране.

Но бързият възход на изкуствения интелект обещава да направи тези умения остарели за повечето хора, с изключение на онези, които проектират и поддържат системите, от които ние, останалите, зависим, добави Хуанг.

Това вече е доказано, че е възможно, с ранни експерименти, които показват, че работата, която обикновено отнема на екип от хора да бъде свършена за няколко седмици, може да бъде завършена от AI само за минути.

„Изберете своя специалност“

„Трябва да кажа, че общият съвет „научете се да програмирате“ винаги е бил грешен за мен.“ Това е така, защото всички имаме много ограничено време и ако го изразходваме за едно нещо, автоматично не можем да го инвестираме в нещо друго. И, реалистично, колко от нас могат да бъдат страхотни в програмирането? Дори ако пренебрегнем огромното разнообразие от това, което всъщност може да означава“, каза той.

Както при човешките езици, за да сте добри в използването на всеки компютърен език, трябва да го практикувате и непрекъснато да надграждате уменията си с течение на времето.

На пръв поглед „да се научите да програмирате“ може да ви даде основно разбиране. Дори в областта на програмирането има безкрайни възможности и специалности, които можете да следвате.

Така че „програмирането“ като такова е изключително широк термин, който е наистина празен сам по себе си. Какво програмиране? Kак? Защо? За кой? В какъв мащаб?

Децата може би трябва да бъдат обучавани на основите на компютърните науки, подобно на биологията, въпреки че повечето от нас никога няма да бъдат лекари или учени. Основното разбиране за това как компютрите управляват бъдещата работа на AI със сигурност е ценно.

Но само онези, които смятат, че работят като компютърни инженери, трябва да придобият определени умения, а останалите от нас трябва да се съсредоточат върху другите аспекти от живота.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии