Тех гигант ще измести Apple като втората най-ценна компания в света, ако акциите му запазят устрема си

Технологии

Със сигурност (ситуацията) е забележителна, защото Apple беше доминираща толкова дълго време, особено по отношение на растежа и иновациите

 

Технологичния производител Nvidia скоро може да надмине по пазарна капитализация Apple и да стане втората най-ценна компания в света. Nvidia е най-големият бенефициент от засиления интерес към софтуерни инструменти, базирани на изкуствен интелект, предаде Reuters, цитирани от БТА.

Различни приложения, захранвани от изкуствен интелект, като чатбота ChatGPT, разчитат на високотехнологичните чипове на Nvidia, което помогна акциите на компанията да поскъпнат почти тройно през последната година - до 2,68 трилиона долара.

Снимка: Reuters

Изправена пред слабото търсене на своите мобилни телефони iPhone и силна конкуренция в Китай, Apple отстъпи "короната" на най-скъпа по пазарни оценки компания на Microsoft по-рано тази година.

Сега пазарната капитализация на Apple е в размер на 2,92 трилиона долара.

"Със сигурност (ситуацията) е забележителна, защото Apple беше доминираща толкова дълго време, особено по отношение на растежа и иновациите. Напоследък обаче нивото на иновациите на Apple изглежда без промяна, сигнализирайки за по-бавен бъдещ растеж", каза Брайън Мълбъри, експерт на Zacks Investment Management.

"От друга страна, Nvidia успя да улови вълната на растежа. Започвайки с търсенето на видеоигри, след това бума на криптото, а сега изкуствения интелект - те успяха да съчетаят перфектно иновациите и търсенето, и това е равно на експлозивен растеж", добави Мълбъри.

Акциите на производителя на полупроводници имат значителна тежест при формирането на индексите S&P 500 и NASDAQ, като се явяват ключови за достигнатите рекордни върхове на американските борси тази година.

Също така "Енвидиа" стана най-бързо растящата компания, достигнала капитализация от 1 до 2 трилиона долара от началото на годината, изпреварвайки онлайн търговеца Amazon, компанията майка на Google - Alphabet, както и петролния гигант Saudi Aramco.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст