1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Срив на световния пазар на смартфони

Технологии

Това е най-лошата година за световните доставки от десетилетие насам

Световните доставки на смартфони са напът да отбележат най-лошата си година от десетилетие през 2023 г., се посочва в доклад на "Кънтърпойнт рисърч" (Counterpoint Research), съобщава БТА.  

Върху пазара като цяло оказва негативно влияние спадът на доставките за САЩ и Китай, но е възможно Apple тази година да се окаже най-големият играч в бизнеса със смартфони по обем на доставките, тъй като продажбите на iPhone остават устойчиви, допълват експертите. 

Тъй като са измерител за очакваното търсене, доставките като показател не са еквивалентни на продажбите и представляват броя устройства, които търговците на смартфони изпращат в мрежата за търговия на дребно. 
    
Докладът прогнозира през 2023 г. доставките на смартфони да се свият с 6% на годишна основа до 1,15 млрд. устройства. 

"Азия е една от основните пречки пред положителния растеж, тъй като насрещни ветрове спряха икономически обрат, който се очакваше за Китай в началото на годината, а по-широкият регион преживява засилващи се спадове на нововъзникващите пазари", посочва "Кънтърпойнт рисърч" в доклада си. 

Покупките на смартфони в Китай, които във върховия си момент достигаха средно 450 млн. устройства годишно, са се свили до 270 млн. годишно. 

Северна Америка продължава да ограничава световното възстановяване, с "разочароваща" първа половина на годината, която насочва региона към двуцифрен спад за цялата година, отбелязват експертите. 

Премиум сегментът на пазара, в който са по-скъпите устройства, остава доста устойчив въпреки цялостния спад в доставите на смартфони. 

Apple се готви да пусне следващия си водещ модел - iPhone 15 през септември, което може да даде на компанията силни позиции в края на годината, според проучването.
 
Според "Кънтърпойнт рисърч" тази година американският гигант може да заеме лидерското място в световен мащаб по отношение на годишните доставки за първи път, след като през второто тримесечие на годината най-голям пазарен дял имаше Samsung. 
  
Начинът, по който потребителите ще отговорят на iPhone 15 и растежът на компанията на неосновни пазари за смартфоните й ще определят дали Apple ще изпревари Samsung за цялата година, отбелязва експерт за Си Ен Би Си. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии