1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Създадоха ядрена батерия, с която телефоните ще работят по 50 г. без зареждане

Технологии

Иновацията е разработка на китайска компания

Първата минибатерия с атомна енергия е разработена от китайска компания. Тя може да поддържа телефона ви работещ 50 години, без да има нужда от презареждане, а на всичко отгоре е и безопасна за природата.

Betavolt Technology обяви, че успешно е миниатюризирала радионуклеидни батерии с атомна енергия, като размерите са 15х15х5 милиметра. Ядрената батерия, която беше приветствана като първата в света миниатюризирана атомна енергийна система, използва 63 ядрени изотопа, събрани в модул, по-малък от монета, пише The Economic Times.

Технологията зад батерията включва преобразуване на енергията, освободена от разлагащите се изотопи, в електричество. Тази концепция е проучена за първи път през 20-ти век.

В момента иновацията е в етап на пилотна разработка, но плановете на Betavolt са за масово производство. Според компанията батерията може да се използва при AI оборудване, медицинско оборудване, микропроцесори, усъвършенствани сензори, малки дронове и микророботи. Те вярват, че тази енергийна иновация ще даде на Китай конкурентно предимство в новата ера на AI технологията.

Напълно безопасна

Батерията е напълно безопасна, твърдят нейните създатели. Едно от най-големите притеснения, свързана с ядрената енергия, е радиацията. Betavolt обаче уверява потребителите, че тяхната батерия е безопасна, без външно излъчване. Те твърдят, че е подходящ за използване в медицински устройства в човешкото тяло, като пейсмейкъри и кохлеарни импланти. След периода на разпадане 63-те изотопа се трансформират в стабилен, нерадиоактивен изотоп на медта, който не представлява заплаха за околната среда или замърсяване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии