1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Създадоха батерия за умни контактни лещи, която може да се зарежда със сълзи

Създадоха батерия за умни контактни лещи, която може да се зарежда със сълзи

Идеята е дошла от сцена от филм „Мисията невъзможна“

 

Ученият Лий Сиок Уу каза, че сцена от филм „Мисията невъзможна“ е вдъхновила най-новото му изобретение: батерии за интелигентни контактни лещи.

В четвъртия филм от поредицата агент носи контактни лещи, способни на лицево разпознаване и проследяване на очите. Лий искаше да превърне това в реалност.

„Мислех си: „Как мога да работя в тази област на интелигентните контактни лещи?““, каза доцентът на Факултета по електротехника и електронно инженерство на Nanyang Technological University към „The Edge“.

 

Опитът на Лий в компонентите на батериите послужи като отправна точка за нахлуването му в технологията за носене на лещи. Той осъзна, че интелигентните контактни лещи ще се нуждаят от безопасни и компактни батерии, което ще бъде от решаващо значение за напредъка в развитието на тези устройства, пише CNBC.

Самите контактни лещи са изключително тънки, 0,5 mm, поради което размерът и гъвкавостта на тези батерии са ключови за предотвратяване на дискомфорта на потребителя.

„Дебелината на нашата батерия е около 0,2 мм, което е около два пъти повече от дебелината на човешки косъм“, каза Лий.

Той и неговият екип изобретиха батерия, която може да се захранва с помощта на биосъвместим физиологичен разтвор като алтернатива на литиево-йонните батерии, които съдържат запалими материали.

Батерията е покрита с глюкоза и когато се потопи във физиологичен разтвор, глюкозата ще реагира с натриевите и хлоридните йони, за да я зареди. След осем часа химическо зареждане батерията може да достигне 80% от пълния си капацитет. След това може да се използва за няколко часа през деня.

Има обаче още един необичаен начин за захранване на батерията.

„Сълзният разтвор също съдържа глюкоза. Това означава, че докато носите контактната леща, вашите сълзи също могат да заредят батерията. Ако плачеш повече, тогава можеш да заредиш повече батерията си.“, каза Лий.

В момента капацитетът и напрежението на батерията са все още много ниски. Използвайки двата метода, батерията може да произведе напрежение от приблизително 0,3 V - 0,6 V. Стандартното напрежение за една AA батерия е 1.5V.

Въпреки потенциалните перспективи на подобна иновация, Лий смята, че разходите трябва да бъдат ниски, като се има предвид капацитетът на батериите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии