1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

OpenAI обявява промяна в ръководството - Сам Алтман напуска

Технологии

Започва процес на търсене на постоянен наследник

Главният технологичен директор Мира Мурати е назначена за временен главен изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман напуска компанията, се съобщава в позиция, публикувана на сайта на компанията.   

Бордът на директорите на OpenAI,  който действа като общ ръководен орган за всички дейности на OpenAI, обяви днес, че Сам Алтман ще напусне поста главен изпълнителен директор и ще напусне борда на директорите.

Като член на ръководния екип на OpenAI в продължение на пет години, Мира изигра решаваща роля за превръщането на OpenAI в световен лидер в областта на изкуствения интелект. Тя носи уникален набор от умения, разбиране на ценностите, операциите и бизнеса на компанията и вече ръководи функциите на компанията в областта на научните изследвания, продуктите и безопасността. Като се има предвид нейният дълъг стаж и тясна ангажираност с всички аспекти на компанията, включително опита ѝ в управлението и политиката в областта на ИИ, бордът вярва, че тя е уникално квалифицирана за тази роля и очаква безпроблемен преход, докато провежда официално търсене на постоянен главен изпълнителен директор, пише още в съобщението. 

Напускането на Алтман следва процес на обмислен преглед от страна на борда, който стигна до заключението, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, което е възпрепятствало способността му да изпълнява своите отговорности. Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI, казват от компанията. 

OpenAI е създадена като организация с нестопанска цел през 2015 г. с основна мисия да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество. През 2019 г. OpenAI се преструктурира, за да гарантира, че компанията може да набира капитал в преследване на тази мисия, като същевременно запазва мисията, управлението и надзора на нестопанската организация. Мнозинството от управителния съвет е независимо, а независимите директори не притежават дялово участие в OpenAI. Макар че компанията преживя драматичен растеж, основната управленска отговорност на борда остава да развива мисията на OpenAI и да запазва принципите на нейния устав.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии