1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Мъск: Мина пикът на инфлацията, предстои лека рецесия

Технологии
 

Световната икономика е изправена пред лека рецесия, която може да продължи 18 месеца

Пикът на инфлацията е минал, но световната икономика е изправена пред лека рецесия, която може да продължи 18 месеца. Това е казал главният изпълнителен директор на Tesla и най-богат човек в света Илон Мъск на годишната среща на акционерите в четвъртък, предава Bloomberg.

 „Тенденцията е низходяща, което предполага, че сме преминали пика на инфлацията“, заявява Мъск в централата на Tesla в Остин.

Според милиардера правенето на макроикономически прогнози е рецепта за катастрофа. Главният изпълнителен директор базира икономическия си анализ на цените на стоките, които Tesla трябва да плати за материали, необходими за производството на електрически превозни средства.

„Имаме представа за това как се движат цените, тъй като произвеждаме милиони коли, за които се налага да купуваме суровини за месеци напред“, обясни Мъск.

През второто тримесечие на 2022 г. войната на Русия срещу Украйна и продължаващата COVID-пандемия в Китай възпрепятстваха фабриката на Tesla в Шанхай и влошиха проблемите по веригата за доставки, недостига на части и проблемите с работната сила в цялата автомобилна индустрия.

Изпълнителният директор на Tesla сподели и плановете за развитието на компанията, които имат за цел производството на 20 милиона коли на година до 2030 г., което ще се случва в 12 фабрики като всяка от тях ще прави по 1.5-2 милиона коли на година.

В момента Tesla управлява заводи за сглобяване на автомобили в Шанхай, Фремонт, (Калифорния), Остин (Тексас) и край Берлин в Германия. Освен това произвежда батерии във фабрика в Спаркс, Невада, която управлява съвместно с Panasonic.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии