1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Лейбъл се отказа от пърия рапър с изкуствен интелект FN Meka

Технологии
 

Компанията създаде първият изпълнител от добавената реалност

Звукозаписната компания Capitol се извини на афроамериканците за популяризирането на изпълнител, поддържан от изкуствен интелект, който според критиците е „неуместен“ и включва „обиди във приложените към изпълненията му текстове“, казва New York Times.

Capitol Music Group, компанията, която обединява големи звукозаписни компании, включително Capitol и Blue Note, заяви, че прекъсва връзките си с най-новия си противоречив изпълнител: FN Meka, виртуален „рапър-робот“, задвижван отчасти от изкуствен интелект, който може да се похвали с повече от 10 млн. последователи в TikTok.

Снимка: Twitter/FN Meka

Компанията създаде първият изпълнител от добавената реалност, който подписа с голям лейбъл. И все пак след нарастващата реакция към това, което скептични наблюдатели казаха, че се омаловажава лишаването от свобода и полицейската бруталност в САЩ - Capitol заяви, че е „прекъснал връзките си с проекта FN Meka, което влиза в сила незабавно“.

Компанията добави в изявление: „Ние предлагаме нашите най-дълбоки извинения на афроамериканската общност за нашата нечувствителност при подписването на този проект, без да зададем достатъчно въпроси относно капитала и творческия процес зад него. Благодарим на онези, които се свързаха с нас с конструктивна обратна връзка през последните няколко дни — вашият принос беше безценен, когато стигнахме до решението да прекратим връзката си с проекта.“

Снимка: Twitter/FN Meka

По-рано във вторник активистката организация с нестопанска цел, известна като Industry Blackout, създадена през 2020 г., за да преследва дялово участие в музикалния бизнес, призова за публично извинение, както и за даряването на всички средства, изразходвани от Capitol за проекта, за благотворителност и бюджети на афроамериканските артисти на лейбъла.

„Открихме грешка в липсата на осведоменост за това колко обидна е тази карикатура“, пише Industry Blackout в отворено писмо, публикувано в социалните медии. „Това е пряка обида за афроамериканската общност и нашата култура. Комбинация от груби стереотипи, присвоени маниери, произлизащи от артистите, допълнени с обиди.“

FN Meka беше подкрепен от компанията Factory New, която се описва като „първа по рода си музикална компания от следващо поколение, специализирана във виртуалните същества“. (Също в списъка влиза: крипто-рапърът Lil Bitcoin.) Въпреки че е озвучен от човек, FN Meka и неговата музика – „лирично съдържание, акорди, мелодия, темпо, звуци“ – са извлечени отчасти от изкуствен интелект.

Capitol не са платили аванс, за да подпишат с рапъра. Лейбълът потвърди, че в сделката няма пари за връщане.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии