Как Starlink на Илон Мъск променя живота в Южна Африка

Сателитната интернет услуга на Мъск революционизира свързаността в селските райони на Южна Африка

 

Навлизането на Starlink на пазара в Ботсвана е събитие, което променя изцяло живота в Африка. Анализаторите са съгласни, че въвеждането на доставчик на сателитни интернет услуги ще подобри достъпа до интернет, но има опасения относно разходите за абонамент и услугата, която потенциално ще изтласка местните интернет доставчици от бизнеса.

Дейностите в Ботсвна 

По-рано тази година Starlink обяви, че е започнала дейност в Ботсвана, три месеца след като компанията получи одобрение от Ботсванския регулаторен орган по комуникациите, известен като BOCRA. Управляваната от Space-X широколентова услуга навлиза на пазар, доминиран от големите мобилни мрежови оператори на Ботсвана.

Тавонга Мучучути, президент на индустриалната група Fintech Association Botswana, казва, че въвеждането на Starlink ще направи интернет по-широко достъпен.

 

„Това е много голяма стъпка за нашия пазар, особено що се отнася до подобряването на цифровия достъп в цялата страна, както и че ще ни помогне да преодолеем дигиталното разделение, на което сме свидетели през годините“, каза той.

Използвайки тези съзвездия от сателити в ниска околоземна орбита, Starlink всъщност може да достави високоскоростен интернет дори до някои от най-отдалечените райони в страната, където традиционните доставчици на интернет услуги обикновено се борят със свързаността.“ Ewetse Khama, управител на Zamlim, консултантска фирма за преки чуждестранни инвестиции, казва, че стартирането на Starlink предвещава нова ера на местния интернет пазар. Starlink бързо се разширява в Африка.

Какви са притесненията на експертите 

Притесненията обаче остават относно структурата на ценообразуването на Starlink, като се опасяват, че може да бъде скъпо за жителите на селските райони и хората с ниски доходи. За домашна употреба потребителите на Starlink в Ботсвана плащат 363 долара за хардуера и месечна абонаментна такса от 52 долара.

Мучучути казва, че въздействието на Starlink в Ботсвана ще зависи от баланса между иновация и приобщаване.

 

„Това би означавало, че типът хора, към които ще се насочим в тези селски райони и райони с ниски доходи, че ценообразуването може да е недостъпно за тях, защото те трябва да инвестират в тази първоначална покупка“, каза той. „За да бъде наистина трансформираща, ще има нужда наистина да се положат усилия тази технология да стане все по-достъпна.“

Starlink се изправи пред първоначални предизвикателства при лицензирането, но регулаторният орган на Ботсвана даде разрешение, след като президентът Mokgweetsi Masisi се срещна с директорите на компанията в Съединените щати през май.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст