Смущения в спътниците Starlink на Мъск заради голяма слънчева буря

Технологии

Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ съобщи, че бурята е най-голямата от октомври 2003 г. насам

Starlink, сателитното подразделение на SpaceX на Илон Мъск, предупреди за „влошено обслужване“, тъй като Земята е засегната от най-голямата геомагнитна буря, дължаща се на слънчевата активност от две десетилетия насам, предава Reuters.

Снимка: Reuters

Starlink притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята и е доминиращ играч в областта на сателитния интернет. 


По-рано в публикация в X Мъск заяви, че сателитите на Starlink са подложени на голямо напрежение поради геомагнитната буря, но засега се държат. 

Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ съобщи, че бурята е най-голямата от октомври 2003 г. насам и вероятно ще се задържи и през уикенда, създавайки рискове за навигационните системи, електропреносните мрежи и сателитната навигация, както и за други услуги.

Снимка: btvnovinite.bg

Хилядите спътници Starlink в ниска околоземна орбита използват междуспътникови лазерни връзки, за да предават данни помежду си в пространството със скоростта на светлината, което позволява на мрежата да предлага интернет покритие в целия свят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст