1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Експерти съветват: Как да се справим с покачващите се цени на горивата

Технологии
 

Пет съвета, как чрез модерни технологии и умения за майсторско шофиране, могат да се пестят пари от гориво

Цените на горивата вървят нагоре и нищо не подсказва скоро тенденцията да се обърне. Това логично бърка в джоба и на домакинствата, и на транспортните компании, а ръста вече се калкулира в цените на всички стоки и услуги, свързани с логистика, казват от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

И двете категории потребители няма много какво да направят, за да спрат поскъпването на горивата.

Изход обаче има и той е комбинация от модерни технологии и умения за майсторско шофиране, които наистина могат да пестят пари. Във времена като днешните, а и не само, пестенето на пари се оказва също толкова полезно, колкото и правенето им.

Експертите от изложението TRUCK EXPO 2022 в Пловдив споделят възможностите на модерните товарни автомобили да оптимизират разхода на горивото при шофиране. Ето някои от тях:

  • Практикувайте методи за най-малко съпротивление

Това се отнася както до умното определяне на маршрута, така и за стила на шофиране. Като начало е добре да се избягват крайностите, като рязкото спиране или прекомерното натискане на педала на газта. Освен че пречи на горивната ефективност, поддържането на постоянна скорост при движение намалява износването на важни части, като спирачните накладки например, като по този начин ще можете да държите камиона си извън сервиза и на пътя, където ще ви носи повече печалби.

По принципа на „най-малкото съпротивление“ e конструирана новата гама тежкотоварни автомобили на DAF за международен транспорт. XG+ 530 FT, XG 530 FT, XF 480 FT и XF FAN 410 са камиони, проектирани съобразно новите еврорегулации за тегла и размери, постигащи с до 10% по-нисък разход на гориво. Друг помощник за това е аеродинамиката, в допълнение към силовата линия под кабината.

DAF XF, XG и XG+ бяха избрани за Международен камион на 2022 г. в International Truck оf the Year.

  • Карайте на по-висока предавка

Поддържането на постоянна скорост на по-висока предавка също помага за оптимизирането на разхода на гориво. Това в голяма степен зависи от двигателя, който в новите камиони вече има впечатляващи характеристики и гъвкави възможности.

Всеки ще се впечатли от двигателя на новите камиони на Mercedes-Benz - Actros L 1845 LS и Actros F 1845 LS: 6 цилиндров, редови, обем 12 809 см3, стандарт на вредните емисии - Евро 6D,  мощност 449 к.с., максимален въртящ момент 2 400 нМ.

Но икономията на гориво зависи и от уменията на шофьора и овладяването на машината, защото водещите производители отдавна включиха технологиите в помощ на ефективното шофиране.

  • Използвайте инерцията на камиона в своя полза

Теглото на тежките превозни средства им позволява бързо да набират скорост. Това уж се знае от всички, но някак все остава недооценено като възможност за икономия на гориво. Ако постепенно увеличавате на скоростта преди изкачване на хълм, ще ви е необходимо по-малко ускорение, за да стигнете до върха.

А след като сте на върха, теглото на камиона естествено ще създаде ускорение, без да има нужда от подаване на много газ. Същото е и при наближаване на изходи или точки за спиране – просто започнете да забавяте предварително.

Позволете на теглото на вашия камион естествено да ви забави, докато се подготвяте да излезете от магистрала или да спрете, което е и сигурен начин да спестите гориво и да шофирате по-безопасно.

  • Намалете времето на празен ход

Много шофьори на камиони имат навика да оставят камионите си да работят на празен ход, независимо дали спират за бърза почивка или са заседнали в трафика. Не, не карате камион от преди две десетилетия, който пали трудно и оставя облак пушек след себе си. Не си хвърляйте горивото на-празен ход.

  •  Използвайте круиз контрол

И не само него, но по-бавното шофиране и използването на круиз контрол на дълги отсечки ви помага да поддържате по-постоянна скорост. Той е по-безопасен, по-лесен и спестява пари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии