1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Изобретиха лаптоп, чиято батерия издържа 2 години (ВИДЕО)

Изобретиха лаптоп, чиято батерия издържа 2 години (ВИДЕО)

Вдъхновението за „картофа“ идва от раздразнението на създателя от съществуващия му лаптоп

Любител на електрониката е проектирал „лаптоп“, който се очаква да се зарежда веднъж на две години. PotatoP (да, името означава картоф) съчетава комбинация от компоненти с ниска мощност, плюс пакет батерии от 12 000 mAh и скромна банка от слънчеви клетки.

Мечтата на Андреас Ериксен, дизайнерът на PotatoP е да разработи този проект за лаптоп, който да предлага безкраен живот на батерията плюс по-голям дисплей.

Снимка: Andreas Eriksen/YouTube

Вдъхновението за „картофа“ идва от раздразнението на създателя от съществуващия му лаптоп, който винаги е изтощен. За „малките проекти за програмиране“, за които се използва, мощният хардуер не е необходим. Би било по-подходящо за потребителя, ако дизайнът на лаптопа е ориентиран към много ниска консумация на енергия, стига екранът да е четим, а клавиатурата да е работеща.

PotatoP, с вече впечатляващия си живот на батерията, измерен в години, се настройва така, че никога да не изисква кабел за зареждане. Създателят е бил зает да работи върху системни оптимизации за намаляване на консумацията на енергия, за което можете да прочетете в регистрационните файлове на проекта за разработка.

Ако софтуерните настройки сами по себе си не могат да удължат живота на батерията до безкрайност, Ериксен обмисля добавянето на повече слънчеви клетки, за да постигне тази цел.

За специалистите

За да изпълни визията на създателя си, дизайнът на PotatoP разчита на платката SparkFun RedBoard Artemis ATP като своя „дънна платка“.

Този основен избор на компонент включва Ambiq Apollo3 SoC, за който се твърди, че „поставя нов стандарт в енергийната ефективност за захранвани с батерии устройства“.

Arm Cortex-M4F на SoC работи на до 96 MHz, като консумира по-малко от шест микро-ампера на MHz. SBC също има 384KB RAM и 1MB флаш памет, както и голямо разнообразие от интерфейси.

Друг компонент, който беше ключов за PotatoP, както го виждате днес, е дисплеят Sharp Memory in Pixel LS044Q7DH01. Това е монохромен 320 x 240 пикселов дисплей с 4,4-инчов диагонал. Ериксен казва, че му се иска Sharp да направят по-голяма версия на този дисплей и вероятно е отворен за алтернатива, стига екранът да пестелив по отношение на консумацията на енергия. Дисплеят няма подсветка, което спомага за енергийната ефективност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии