1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Бурж Халифа не може да падне заради това

Технологии

Когато строиш, го прави умно

Когато човекът се опитва да проектира гигантска структура, той често използва триковете на природата. Просто всичко е в много по-голям мащаб. Символът на Дубай Бурж Халифа е уникален, защото няма вградени модерните трикове, които много други високи сгради използват, за да не се влияят от ветровете и да не се поклащат.

Снимка: iStock

Тази сграда е изцяло вдъхновена от природата. Бурж Халифа заимства най-важния си трик да остане изправена от цвете - форма, която позволява на вятъра да духа покрай нея, без да създава вихър, който да кара сградата да се люлее.

Много сгради могат естествено да разсеят това люлеене поради специалните способи за триене в конструкцията си, въпреки че някои мегаструктури се нуждаят от изкуствени амортисьори, за да останат изправени. Тези амортисьори, които често могат да бъдат под формата на гигантски, люлеещи се топки, които намаляват амплитудата на механичните вибрации, казва Popular Mechanics.

Снимка: iStock

Но Бурж Халифа не е повечето сгради. Благодарение на своята интелигентна базирана на цветя архитектура не може да се образува опасен вихър. Да имаш сграда в пустинята, без тя да се влияе от проблемите с тайфуните, които биха поразили сградите в, да речем, Малайзия, е откритие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5