1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Глобиха Instagram с 405 млн. евро заради данните на децата

Технологии
 

Собственикът на Instagram, Meta, каза, че планира да обжалва решението

Ирландските регулатори глобиха Instagram с 405 млн. евро за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата, съобщава BBC.

Дългогодишната жалба се отнасяше до данни на деца и по-специално техните телефонни номера и имейл адреси.

Съобщава се, че някои са надградили до бизнес акаунти за достъп до инструменти за анализ, като посещения на профили, без да осъзнават, че това прави повече от техните данни публични.

Собственикът на Instagram, Мета, каза, че планира да обжалва решението. Това е третата глоба, наложена на компанията от регулатора.

„Взехме окончателното си решение миналия петък и то наистина съдържа глоба от 405 млн. евро“, каза ирландският комисар по защита на данните (DPC).

„Напълно ангажирани“

„Това се фокусира върху стари настройки, които актуализирахме преди повече от година и оттогава пуснахме много нови функции, за да запазим безопасността на тийнейджърите и поверителността на информацията им”, казва Meta..

„Акаунтът на всеки под 18 години автоматично се настройва като частен, когато се присъедини към Instagram, така че само хора, които познават, могат да видят какво публикуват, а възрастните не могат да изпращат съобщения на тийнейджъри, които не ги следват”, допълват от компанията.

„Въпреки че сме ангажирани напълно с DPC по време на тяхното разследване, ние не сме съгласни с начина, по който е изчислена тази глоба и възнамеряваме да я обжалваме.

„Продължаваме внимателно да преразглеждаме останалата част от решението.“

„Основно нарушение“

DPC регулира големи технологични компании с европейско седалище в Република Ирландия.

Никога не е налагала толкова голяма глоба за нарушение на Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз.

Но миналата година той глоби WhatsApp с 225 млн. евро, докато органът за данни на Люксембург глоби Amazon с рекордните 746 млн. евро.

Ръководителят на политиката за безопасност на децата на Националното дружество за превенция на жестокостта към деца Анди Бъроуз каза за глобата на Instagram: „Това беше голямо нарушение, което имаше значителни последици за защитата и потенциала да причини реална вреда на децата, използващи Instagram.

„Решението демонстрира как ефективното правоприлагане може да защити децата в социалните медии и подчертава как регулацията вече прави онлайн средата по-безопасна за децата.

„Сега е задача на новия министър-председател да спази обещанието да даде на децата възможно най-силната защита, като представи изцяло и без забавяне законопроекта за онлайн безопасността

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии