Virgin Galactic спира полетите през следващата година

Virgin Galactic спира полетите през следващата година

Компанията прави големи разходи за разширяване на флота си извън сегашния единствен космически кораб VSS Unity

Virgin Galactic планира да преустанови космическите полети през следващата година, за да съсредоточи ресурсите си върху разработването на следващото поколение космически кораби от клас Delta, съобщи компанията, цитирана от CNBC. 

Въпреки че от юни Virgin Galactic извършва търговски полети с месечна честота, компанията за космически туризъм ще намали скоростта на полетите на своя космически кораб VSS Unity до тримесечна, преди да направи пауза "в средата на 2024 г.", за да съсредоточи ресурсите си върху окончателното сглобяване на новите кораби от клас Delta, заяви компанията в резултатите си за третото тримесечие.

Преди броени дни Virgin Galactic съкрати около 185 служители, или около 18% от работната си сила, с цел "да намали разходите си и стратегически да преразпредели ресурсите си". С това съкращение общият брой на служителите на Virgin Galactic достига 840 души и се очаква да доведе до икономии на годишни разходи в размер на около 25 млн. долара. 

Компанията за космически туризъм отчете нетна загуба от 104,6 млн. долара, или 28 цента на акция, при очаквана загуба от 43 цента на акция според анализатори, анкетирани от LSEG, известна преди като Refinitiv.

През тримесечието Virgin Galactic генерира приходи в размер на 1,7 млн. долара - в сравнение със 767 000 долара година по-рано. По-рано този месец Virgin Galactic завърши своя пети търговски космически полет.

Акциите на Virgin Galactic поскъпнаха с 8 % в следборсовата търговия от затварянето си на 1,56 долара за акция. От началото на годината акциите са се понижили с 55%.

В края на тримесечието Virgin Galactic разполага с парични средства и ценни книжа на обща стойност 1,1 млрд. долара. 

Компанията прави големи разходи за разширяване на флота си извън сегашния единствен космически кораб VSS Unity. Върджин Галактик разработва космическите си кораби от клас "Делта", които да летят с подобрена седмична скорост. Целта на компанията е до средата на 2024 г. да открие нова фабрика във Финикс за производството на Delta.

"Прогнозираме, че разполагаме с достатъчно капитал, за да въведем в експлоатация първите си два кораба "Делта" и да постигнем положителен паричен поток през 2026 г.", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Virgin Galactic Майкъл Колглазиър.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст