1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

ФБР предупреждава: Не използвайте обществени станции за зареждане на телефони

Технологии

Носете си собствено зарядно устройство и USB кабел и използвайте контакт, съветват експертите

 

ФБР предупреждава потребителите да не използват обществени станции за зареждане на телефони, за да не излагат устройствата си на зловреден софтуер, предава CNN. 

Според съобщение в X от миналата седмица, публикувано от клона на ФБР в Денвър, обществени USB станции като тези в моловете и на летищата се използват за разпространение на зловреден софтуер и софтуер за наблюдение. Агенцията не е дала конкретни примери. 

"Носете си собствено зарядно устройство и USB кабел и вместо това използвайте електрически контакт", съветва агенцията в туита. 

Снимка: iStock

Въпреки че обществените станции за зареждане са привлекателни за мнозина, когато батерията на устройствата е критично изтощена, експертите по сигурността от години изразяват опасения относно риска. През 2011 г. изследователи създадоха термина "juice jacking", за да опишат проблема.

"Само като включите телефона си към компрометирана захранваща лента или зарядно устройство, вашето устройство вече е заразено и това компрометира всичките ви данни", обяснява Дрю Пайк, бивш служител на фирмата за сигурност Authentic8, пред CNN през 2017 г.

Кабелът, с който зареждате телефона си, се използва и за изпращане на данни от телефона към други устройства. Например, когато включите iPhone към Mac-а си с кабела за зареждане, можете да изтеглите снимки от телефона в компютъра си.

Ако портът е компрометиран, няма ограничение за това каква информация може да вземе хакерът, обясни преди това Пайк пред CNN. Това включва вашата електронна поща, текстови съобщения, снимки и контакти.

"ФБР редовно предоставя напомняния и съобщения за обществена услуга съвместно с нашите партньори", заяви Вики Мигоя, служител за връзки с обществеността в клона на ФБР в Денвър. "Това беше общо напомняне за американската общественост да остане в безопасност и да бъде внимателна, особено докато пътува". 

Федералната комисия по комуникациите също актуализира публикация в блога си, в която предупреждава, че повреден порт за зареждане може да позволи на злонамерен участник да блокира устройство или да извлече лични данни и пароли.

"В някои случаи престъпниците може умишлено да са оставили кабелите включени в станциите за зареждане", се казва в публикацията в блога на FCC. "Има дори съобщения за заразени кабели, които се раздават като рекламни подаръци."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии