1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ето как изглежда нов вид храна, направена от въздух, вода и електричество (ВИДЕО)

Ето как изглежда нов вид храна, направена от въздух, вода и електричество (ВИДЕО)

Процесът за създаване на тази съставка включва микроби и ферментация

Финландската компания Solar Foods е изобретила ядлив прах, направен с природни елементи. На събитие, проведено в Сингапур, беше пусната съставката, наречена „солеин“. Прах, който се използва за приготвяне на ястия, като паста, салата и сладолед, казва Bloomberg.

“Солеин“ е фин прах, с цвета на горчицата и е рекламиран като „бъдещето на храната“. История, публикувана на уебсайта на компанията, цитира главния изпълнителен директор и партньор на Solar Foods Паси Вайника, който казва:

„Това е първият път в история човечеството може да бъде снабдено с годни за консумация калории, които в нито един момент не изискват фотосинтеза. Досега фотосинтетичните растения са били единственият възможен начин за получаване на енергия от слънцето, за да се изхрани човечеството. Сега този процес може да бъде заобиколен изцяло. Това е абсолютно исторически момент. Започва нова ера в първичното производство на храна и възстановяването на биоразнообразието“, казва главният изпълнителен директор и партньор на Solar Foods Паси Вайника.

Процесът за създаване на тази съставка включва микроби и ферментация.

Уебсайтът на компанията информира, че те вземат един микроб и го размножават чрез ферментация, като го „хранят“ с въглерод, водород, кислород, азот и електричество. Тогава крайният продукт изисква прибиране на реколтата. Той съдържа вода, която се отстранява, за да се получи прахообразно вещество – „солеин“.

„Солеин“ няма да бъде широко достъпен поне до 2024 г., когато малък завод за изпробване на концепцията не започне да функционира напълно. Сингапур е единствената юрисдикция, която е дала зелена светлина на това вещество за момента. Одобрение в Европейския съюз не се очаква преди 2025 г.“, казват от компанията.

Това е още една стъпка към посоката на създаване на по-добри и питателни храни чрез хранителни технологии.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии