1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Как Джеф Безос ще спести над 600 млн. долара от данъци?

Как Джеф Безос ще спести над 600 млн. долара от данъци?

От 1998 г. насам Безос продава акции на Amazon на стойност милиарди долари почти всяка година

Продажбата на акции на Джеф Безос за 2 млрд. долара миналата седмица беше придружена от допълнително предимство: липса на държавни данъци, пише CNBC. 

Миналата година Безос обяви в Instagram, че напуска Сиатъл след близо 30 години, за да се премести в Маями. Той заяви, че причината за преместването е да бъде по-близо до родителите си и до изстрелването на ракети в Blue Origin. Моментът подсказваше и друга причина: данъците. 

През 2022 г. щатът Вашингтон наложи нов, 7% данък върху капиталовите печалби при продажба на акции или облигации на стойност над 250 хил. долара. В щата Вашингтон няма данък върху доходите на физическите лица, така че новият данък е първият път, в който Безос ще се сблъска с държавни данъци върху продажбите на акции.

От 1998 г. насам Безос продава акции на Amazon на стойност милиарди долари почти всяка година в продължение на повече от две десетилетия, за да финансира филантропията си, космическата си компания Blue Origin, а напоследък и мегаяхтата си за 500 млн. долара и нарастващата колекция от имения, закупени заедно с годеницата му Лорън Санчес.

През 2022 г., когато данъкът влиза в сила, Безос спира да продава. Той не е продал никакви акции на Amazon през 2022 г. или 2023 г., като в края на миналата година е подарил само акции на стойност 200 млн. долара. 

След преместването си в Маями Безос навакса изгубеното време. Миналата седмица подадена в Комисията по ценните книжа и борсите информация разкри, че Безос е стартирал предварително планиран план за продажба на акции, за да освободи 50 млн. акции преди 31 януари 2025 г. При днешната цена това ще възлезе на повече от 8,7 млрд. долара.

Във Флорида няма щатски данък върху доходите или данък върху капиталовите печалби. Така че при продажбата за 2 млрд. долара миналата седмица той спести 140 млн. долара, които щеше да плати на щата Вашингтон. При цялата продажба на 50 млн. акции през следващата година той ще спести поне 610 млн. долара. И това при условие, че акциите на Amazon останат без промяна. Ако те продължат да се покачват, стойността на акциите му - и спестените от него данъци - ще бъдат още по-високи. 

Казано по друг начин, само с данъчните си спестявания във Флорида той е платил повече от мегаяхтата "Кору".

Безос е закупил две имения в Индиън Крийк за 147 млн. долара и разглежда още три имота на острова, чиито жители са също Том Брейди и Карл Айкан. Брокери от Маями твърдят, че Безос вероятно ще събори къщите и ще построи нови, като общите разходи за новото имение вероятно ще надхвърлят 200 млн. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии