1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Базирана на изкуствен интелект: Пентагонът планира програма за оценка на цените на важни минерали

Технологии

Традиционно цените на металите се определят от фючърсни пазари и агенции за ценообразуване

Министерството на отбраната на САЩ планира да разработи програма за оценка на цените и прогнозиране на доставките на никел, кобалт и други важни минерали - стъпка, която цели да повиши прозрачността на пазара, но която внася нова, несигурна променлива в световните пазари на метали, съобщава Reuters. 

Програмата е част от по-широките усилия на Вашингтон да даде тласък на американското производство на критични минерали, използвани в оръжейното производство и в енергийния преход.

Производството в САЩ изостава от пазарния лидер Китай отчасти защото опитите за изграждане на нови американски мини могат да бъдат силно повлияни от колебанията в цените на суровините. Jervois Global обяви миналата година, че ще преустанови изграждането на проект за добив на кобалт в Айдахо, отчасти поради ниските пазарни цени, дори когато китайските кобалтови мини - финансово подкрепени от Пекин - заявиха, че ще увеличат производството на метала за батерии в опит да получат по-голям пазарен дял. 

Според двама източници, които не са упълномощени да говорят публично, официалната рубрика, по която Вашингтон оценява колко трябва да струва определен метал, може да обърка пазарите на метали, като създаде двойни структури за определяне на цената.

Традиционно цените на металите се определят от фючърсни пазари и агенции за ценообразуване и отразяват това, което купувачите са готови да платят, а продавачите - да приемат, като се използват предлагането, търсенето и други фактори.

Работата на Пентагона се ръководи от подразделението на Агенцията за перспективни изследователски проекти в отбраната (DARPA), която е създадена в отговор на изстрелването на спътника "Спутник 1" от Съветския съюз през 1957 г. и е помогнала за разработването на интернет и ваксината от мРНК за COVID-19. 

DARPA и Геологическият институт на САЩ планират да наемат един или повече частни изпълнители, които да разработят модел, базиран на изкуствен интелект, който да конструира "структурната цена" на даден метал въз основа на мястото и времето на производството му, както и на разходите за труд, доставки и други разходи, според документи, видени от Ройтерс, които описват програмата, включително слайд дек, представен от DARPA през ноември миналата година на потенциални изпълнители. 

Според документите програмата на DARPA, известна като Open Price Exploration for National Security (OPEN), има за цел да повиши прозрачността на цените за правителствените агенции и търговските субекти и да компенсира риска, който според Вашингтон фючърсните пазари и агенциите за ценообразуване представляват за националната сигурност.

Пентагонът смята, че сделките за закупуване на стоки се договарят, като се използват "непрозрачни и погрешни данни за цените", които създават "съществени пречки пред търговската конкуренция в САЩ", според документите, които се позовават както на фючърсните борси, така и на търговските доставчици на цени.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии