Нов връх на цената на газа в Европа
Газохранилищата в ЕС към 19-и ноември са запълнени на 89,87%
Какво представлява и колко струва?
Ледено вино или айс вино съществува, но то не се дължи на леда. Това е вид десертно благородно, сладко вино от грозде, което е замръзнало, докато все още е на лозата, и което се пресова в замръзнало състояние.
Малко капки сок се получават от едно зърно грозде, но те са изключително богати на захари, затова напитката не е евтина. Ледени вина се правят в Германия, САЩ, Канада, а произходът им може да се проследи назад във времето до далечната 1700 г. в Германия, където „Ейсвейн" било открито след настъпването на големи ранни студове, пише bgfermer. По-късно традицията е пренесена в страни като САЩ и Канада, заради подходящите климатични условия.
В Германия ледено вино обикновено се прави от сорта ризлинг, докато в Северна Америка от Видал блан. Но ледено вино се прави и от червените сортове като Каберне фран, Каберне Совиньон, Мерло и Сира.
Уникален е начинът на правене. Гроздето се оставя необрано на лозите. С настъпването на зимния сезон температурите падат и в зърната на гроздето се образуват ледени кристали, които на практика го обезводняват и оставят единствено концентрираните захари и киселини.
Гроздето се бере само замръзнало във вид на топчета лед и така влиза в пресите. Бере се само на ръка през нощта, по време на пълнолуние, когато температурите са между -8 и -15 градуса. Продукцията е изключително ограничена, понякога от цялата лоза се получава само една-единствена бутилка вино.
Получените вина има ярък, кехлибарен (от бели сортове) или оранжево-червен (когато е от червени сортове) цвят, висока захарност, плътност, алкохолното съдържание между 6 и 13% и изключителен плодов аромат на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел.
За истинското „ледено вино" има и стандарти на VQA (Vintners Quality Alliance), които забраняват изкуственото замразяване на гроздето или алтернативни промени на оригиналната рецепта.
Най-известните и най-скъпи вина от този тип идват от Германия и Канада. Цените варират над 100 евро, но има и рекорди - през 2006 г. е продадена най-скъпата бутилка от канадската винарна Royal DeMaria, за сумата от 30 000 канадски долара.
Ледените вина традиционно се сервират с десерти, но могат да се съчетаят и с пикантни сирена.
Газохранилищата в ЕС към 19-и ноември са запълнени на 89,87%
Ето какво сочат нови проучвания
Svetatnazdraveto.bg ще предлага полезни съвети за превенция и грижа за здравето за всички възрастови групи