Живописно шведско градче обяви парцели за стотинки - заваляха запитвания

Свят

Какво е изискването за покупка?

 

Едно идилично шведско градче може би е получило повече, отколкото е искало, след като хиляди заинтересовани бъдещи жители са се отзовали на усилията на властите да увеличат броя на населението в живописната местност, пише Business Insider. 

Градчето Йотене, разположено на около 200 мили югозападно от Стокхолм, стана популярно миналия месец, след като обяви, че ще продава парцели земя на цени, започващи от по-малко от 10 цента на квадратен метър.

Снимка: Wikipedia

Промоцията има за цел да привлече нови жители в селския регион на фона на националната жилищна криза, растящите лихвени проценти и намаляващата раждаемост, заяви кметът на Йотене Йохан Мансон пред CNN.

Гьотене предлага на жителите си тихо кътче от селските райони на Швеция, с около 5000 постоянни жители и 13 000 души, живеещи в околните общини. Езерната местност се намира до най-голямото езеро в ЕС и е на една ръка разстояние от близкото планинско градче, както и дом на два обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО. 

Местната управа в Гьотене продава 30 парцела земя, които са били на пазара "от много, много години", казва Мьонсон. Според изданието единственото изискване от миналата седмица е щастливите купувачи да започнат да строят дом на мястото в рамките на две години след покупката. Настоящите правила позволяват на хората да построят на земята постоянно жилище или мечтана ваканционна къща, въпреки че според Мансон това може да се промени.

Когато земята беше пусната в продажба за първи път през май, градоначалникът заяви, че първоначално са се свързали само около 30 заинтересовани купувачи. В рамките на няколко седмици обаче програмата се разпространява като вирус и "хиляди и хиляди" потенциални купувачи започват да звънят в кметството на Гьотене, казва кметът.

"Имаме двама души в телефонната ни централа в кметството и те бяха много потни през последните няколко дни", каза Мансон пред медията. "В общи линии сме в кризисен режим".

Програмата за земи бързо се превърна в сензация, а обажданията за нея идват от цял свят, казва Мансон. В крайна сметка местните власти решиха да спрат програмата до началото на август, за да разработят план за справяне с постъпващите заявки, съобщи изданието.

Четирима купувачи са успели да вземат парцели, преди да настъпи хаос, каза Мансон. Според CNN програмата най-вероятно ще премине към тръжна процедура за останалите земи, когато заявленията бъдат отворени отново следващия месец. Все повече американци поглеждат към Европа с надеждата да намерят жилища на достъпни цени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст