1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо пицата е толкова вкусна?

Защо пицата е толкова вкусна?

В САЩ всяка секунда се изяждат 350 парчета

 

Пицата е една от най-популярните храни в света. В САЩ всяка секунда се изяждат 350 парчета, докато 40% от американците ядат пица поне веднъж седмично.

Има причина пицата да е толкова популярна. Хората са привлечени от храни, които са мазни, сладки и богати. Пицата има всички тези компоненти. Сиренето е мазно, месните гарнитури обикновено са богати, а сосът е сладък, съобщават от The Conversation.

Топингите за пица също са пълни със съединение, наречено глутамат, което може да се намери в доматите, сиренето, пепероните и колбасите. Когато глутаматът попадне в езика ни, той казва на мозъка ни да се вълнува – и да жадува повече от него. Това съединение всъщност кара устата ни да се пълни със слюнка в очакване на следващата хапка.

След това има комбинации от съставки. Сиренето и доматеният сос са като перфектен брак. Сами по себе си вкусът им е доста добър. Но според кулинарните учени те съдържат ароматни съединения, които имат още по-добър вкус, когато се консумират заедно.

Друго качество на пицата, което я прави толкова вкусна: съставките й стават кафяви, докато се пекат във фурната. Храните стават кафяви и хрупкави, когато ги готвим, поради две химични реакции.

Първото се нарича карамелизиране, което се случва, когато захарите в храната станат кафяви. Повечето храни съдържат поне малко захар, но между 230 и 320 градуса техните захари започват да стават кафяви. Карамелът се прави от няколко хиляди съединения, което го прави един от най-сложните хранителни продукти. В пицата съставки като лук и домати се карамелизират по време на печенето, което ги прави богати, сладки и ароматни. Тази кафява и хрупкава коричка също е резултат от карамелизирането на тестото.

Докато месото и сиренето на пицата ви също стават кафяви, това се дължи на различен процес, наречен „реакция на Майар“, който е кръстен на френския химик Луи-Камил Майар.

Реакцията на Майар възниква, когато аминокиселините в храни с високо съдържание на протеини като сирене и пеперони реагират със захарите в тези храни при нагряване. Пеперони, които стават хрупкави с извити краища, и сирене, което покафенява и има мехурчета, са примери за тази реакция в действие.

С хляб, сирене и доматен сос като основа, пицата може да изглежда като проста храна, но всъщност не е. И сега, следващия път, когато се каните да хапнете парче пица, ще можете да оцените всички елементи на пицата, които вълнуват мозъците ни.

Последни публикации

Корпоративни истории

„УниКредит за ЦИЕ“ предлага решения за финансиране на стойност над 2,6 млрд. евро за микро и малки предприятия в региона

В България УниКредит Булбанк има готовност да финансира малкия бизнес при преференциални условия с 655 млн. евро до края на годината

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии