1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Защо японски град блокира гледка към планината Фуджи?

Свят

Бариерата, висока 2,5 м. и широка 20 м., трябва да бъде завършена в средата на този месец

Властите в японския град Фуджи-Кавагучико издигат бариера, за да спрат достъпа до гледката към планината, предава „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Съоръжението с височина 2,5 м. ще бъде изградено с цел ограничаване притока на туристи към мястото, на което се правят снимки. Черната бариера, широка 20 м., трябва да бъде завършена в средата на този месец.

Снимка: Уикипедия

Изданието отбелязва, че посетители от цял свят идват в градчето, което се намира на около 50 км. югозападно от Токио, за да заснемат символа на японската страна – склоновете на планината Фуджи, но също така да уловят и нощния магазин – гледка, станала популярна в социалните мрежи.

Това се е превърнало в проблем за местните жители. Те се оплакват от прииждащите тълпи туристи, които оставят много боклук след себе си, освен това паркират и незаконно.

Бариерата е поредният знак за усилията на Япония да се справи с нарастващия брой туристи в страната на фона на срива на националната валута до 34-годишен минимум. 

Снимка: БГНЕС

Агенцията припомня, че слабата йена превърна Япония в предпочитана дестинация за посетители. Това е добра новина за икономиката от една страна, но местните жители се опасяват от явлението „свръх туризъм“, което се наблюдава в много други страни по света.

Снимка: БГНЕС

Хотелиерите в Япония също срещат затруднения. Те трябва да удовлетворят търсенето на фона на намалелия персонал. Голяма част от служителите са напуснали сектора по време на пандемията.  

Високата 3776 м. вулканична планина Фуджи е свещена за японците. Тя е популярно място за местни и чуждестранни посетители, но населението в страната и властите започват да взимат мерки срещу замърсяването на околната среда и инцидентите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии