1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

За първи път: Жена може да оглави централната банка на Испания

Свят

Мандатът на сегашния управител Пабло Ернандес де Кос изтича в средата на юни

Централната банка на Испания може да бъде първата в еврозоната, която да бъде ръководена от жена, съобщава Блумбърг. Фаворит за поста на управител е настоящият вицепрезидент на регулатора на ценни книжа CNMV Монсерат Мартинес.

Мандатът на сегашния управител Пабло Ернандес де Кос изтича в средата на юни. Сред останалите кандидати са ръководителят на Института за финансова стабилност - Фернандо Рестой, както и заместникът на Де Кос - Маргарита Делгадо, съобщава агенцията, като се позовава на анонимни източници.

Ако Маргарита Делгадо бъде избрана, тя ще стане и първата жена, начело на испанската централна банка. Позицията ще ѝ осигури място и в Управителния съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ), където ръководителите на националните банки са единствено мъже.

Испанският премиер Педро Санчес неведнъж е изразявал позицията си в полза на многообразието, съставяйки кабинет с повече жени, отколкото мъже.

Снимка: EPA

Който и да поеме управлението, ще бъде, когато ЕЦБ започне да обръща агресивната си политика спрямо увеличението на лихвените проценти – ход, който банката започна, за да овладее високата инфлация.

Последното заседание на ЕЦБ с участието на Де Кос на 5 и 6 юни трябва да потвърди първото намаляване на лихвените ставки. Паричната политика може да окаже влияние и върху избора на новия гуверньор на централната банка на Испания.

Снимка: БГНЕС

Не е изключено Санчес да избере съюзник от управляващите си социалисти. Блумбърг припомня, че премиерът поднесе изненади при предишни назначения, включително и с избора на Карлос Куерпо миналата година за министър на икономиката.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии