1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

За първи път танкер е доставил американски петрол в германското пристанище Росток

Свят
 

Танкерът Capricorn Sun е натоварил суров петрол с високо съдържание на сяра

За първи път танкер е доставил американски суров петрол в германското пристанище Росток, съобщи агенция Ройтерс, като се позовава на свои източници, на анализатори и на данни за движението на кораби.

Танкерът Capricorn Sun е натоварил суров петрол с високо съдържание на сяра от марката Mars Sour край бреговете на американския щат Луизиана и го е разтоварил в Росток на 3 август. Корабът е нает от енергийната корпорация Shell, според двама източници на Ройтрес, както и по информация на експертите на компанията за финансови анализи и данни Refinitiv, които следят движението на кораби. По техни оценки танкерът може да превозва около 570 000 барела петрол. 

Доставката на петрол от САЩ в Росток идва на фона на опитите на местни петролни рафинерии да пробват алтернативи на руския петрол. Европейският съюз планира почти напълно да забрани вноса му до края на годината и затова се опитва "да се откъсне" от доставките на черно злато от Русия, отбелязва Ройтерс, цитирани от БТА.  

Петролният терминал в Росток, разположен на брега на Балтийско море, е свързан чрез петролопровод с две рафинерии. Едната от тях, Leuna, собственост на френската енергийна корпорация "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), може да преработва по 240 000 барела петрол на ден. Капацитетът на другата, "Пе Це Ка Швед" (PCK Schwedt), е 233 000 барела на ден. 

Петролни рафинерии в Германия, Полша и други страни от Централна Европа са свързани с нефтопроводи, по които получават руски петрол. Те планират да го заменят с доставки от Норвегия, Саудитска Арабия и САЩ, допълва Ройтерс.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии