За 10 минути до 80%: Китайски производител представи най-бързо зареждащата се батерия

Свят

През юни компанията е доставила рекорден брой автомобили

 

Китайският производител на електромобили Zeekr представи нова батерия, която е най-бързо зареждащата се в света, предава БТА. Според компанията така се решават много важни проблеми за потребителите. 

Новите батерии на Zeekr могат да се заредят от 10 до 80 % само за 10,5 минути благодарение на ултрабързите зарядни станции на компанията. Новите батерии достигат същото ниво на зареждане при температура от -10 градуса по Целзий за половин час.

За сравнение, електромобилите Tesla на Илон Мъск достигат за 15 минути на супербързите зарядни станции на компанията заряд, с който могат да бъдат изминати 320 км. 

На сайта на компанията пише, че Model 3 за 15 минути се зарежда достатъчно, за да може да измине 280 км, или близо половината от възможния пробег. 

 

От Zeekr съобщават още, че новият й седан 2025 007, който ще излезе на пазара следващата седмица, ще бъде първият с новите батерии. Компанията изтъква, че вече е разположила в Китай над 500 ултрабързи зарядни станици и планира да ги удвои до края на годината, а до края на 2026 г. броят им трябва да достигне 10 000.

През юни Zeekr, която е собственост на Geely, е доставила рекорден брой автомобили, посочва още CNBC.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст