1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Великобритания строи "гигафабрика" за части за водородни коли

Свят
 

Инвестицията е в размер на 80 млн. паунда

Фирма със седалище в Обединеното кралство заяви в понеделник, че изгражда „гигафабрика“ за 80 милиона британски лири (95,9 милиона долара), специализирана в производството на компоненти за водородни горивни клетки, като операциите са планирани да започнат през първата половина на 2024 г., съобщава CNBC. 

В изявление британската компания за специализирани химикали Johnson Matthey съобщи, че съоръжението ще се намира в Ройстън, Англия и ще може да произвежда 3 гигавата компоненти на горивни клетки с протонна обменна мембрана годишно. 

Идеята е компонентите да се използват от водородни превозни средства.

Компанията Johnson Matthey, която ще строи завода, получи зелена светлина и от правителството на Обединеното кралство чрез Фонда за автомобилна трансформация на Advanced Propulsion Centre.

Идеята зад превозните средства с горивни клетки е, че водородът от резервоар се смесва с кислород, произвеждайки електричество. Според Центъра за данни за алтернативни горива на Министерството на енергетиката на САЩ, превозните средства с горивни клетки отделят „само водни пари и топъл въздух“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии