1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

В Гърция строят най-големия "умен" град в Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)

В Гърция строят най-големия "умен" град в Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)

Мегапроектът включва жилища, хотели, училища и паркове

На южното крайбрежие на гръцката столица най-накрая набира скорост дългоочакван план за трансформиране на бившото летище на Атина в най-големия "умен" град в Европа - Ellinikon.

След десетилетие отлагания се появява визията за Ellinikon. Марина Тауър, който скоро ще бъде първият небостъргач в Гърция, започва да се издига. Железни скелети на апартаменти се оформят. Близо до яхтеното пристанище, с изглед към Сароническия залив ще се извисява бъдещият "умен" град, който ще включва открити пространства, устойчиви енергийни източници и изобилие от зелени площи, които в момента липсват в Атина.

Умен град Гърция

"Имаше оправдано недоверие" в ранните дни на проекта, посочи в интервю за Bloomberg Одисеас Атанасиу. Той е е главен изпълнителен директор на Lamda, компанията, стояща зад многофункционалната разработка.

Разположен на 6200 акра на 20 минути път с кола извън Атина, Ellinikon ще преобрази както бреговата линия, така и цяла Гърция. Това е проект, който обикновено се вижда в Китай или Обединените арабски емирства, и е знак за следкризисното съживяване на Гърция и последвалия ентусиазъм на инвеститорите, съобщава БНР. Разработчиците прогнозират, че изграждането на проекта ще добави 2,5 процентни пункта към БВП на Гърция, ще създаде до 80 хил. нови работни места и ще генерира данъчни приходи за повече от 10 милиарда евро след завършването му през 2037 г.

Очаква се също така да привлече допълнително един милион туристи годишно, които ще могат да избират между хотел Mandarin Oriental и интегриран казино-курорт.

Туристическият сектор на Гърция се възстанови след ерата на Covid-19, като през миналата година страната беше посетена от 32 туристи, а 2024 г. на път да отбележи рекорден брой посещения.

За тези, които искат да останат за постоянно, вече са обявени за продажба 243 жилища в квартала, наречен "Малката Атина", като 140 са резервирани. Апартаментите в Marina Tower, вилите и апартаментите на брега на морето бяха разпродадени първи, а компанията Lamda обяви по-рано този месец, че приходите от продажбата на имоти възлизат на 641 милиона евро към миналия март. По-голямата част от купувачите са били гръцки граждани и се очаква градът да приюти до 20 000 души в около 10 000 резиденции през следващите 13 години.

Жителите на Ellinikon ще имат достъп до училища, паркове, офиси, магазини и дори плажа за по-малко от четвърт час, заради което населеното място се определя като т.нар. "15-минутен град". Софтуер за наблюдение на отпадъците, водата и енергийните услуги ще бъде разпръснат в целия комплекс. "Това е интелигентен (умен) град от край до край", каза Атанасиу и добави: "Ние обичаме да го наричаме "Раят с пощенски код"".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии