1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Учените най-накрая разгадаха тайната на пенливото шампанско

Учените най-накрая разгадаха тайната на пенливото шампанско

Защо мехурчетата на тази напитка са уникални

 

Изследователи от университета Браун, които работеха в тандем с колеги от университета в Тулуза във Франция, най-накрая откриха защо мехурчетата от шампанско са толкова уникални.

Те също научиха повече за това какво се крие зад неговия свеж вкус, който е направил напитката любима от векове, пише New York Post.

„Това е типът изследване, което правя от години“, каза професорът по инженерство Браун и автор Роберто Зенит. „Като говорим за шампанско и бира, нашият генерален план е да накараме хората да разберат, че механиката на течностите е важна в ежедневието им.“

Разликата между двете напитки е как мехурчетата се издигат и стигат до върха на чашата. Ново изследване обяснява уникалните характеристики на шампанското, които оказват влияние върху вкуса му.

Напитки като шампанско и просеко имат мехурчета, които се издигат за продължителен период от време, докато бирените мехурчета са склонни да се люлеят настрани и да се струпват заедно по начин, който „не е стабилен“, според изследването.

„Експериментите, които изследователският екип проведе, бяха сравнително ясни – и някои дори можеха да бъдат проведени във всяка местна кръчма. За да наблюдават веригите от мехурчета, изследователите наляха чаши с газирани напитки, включително газирана вода Pellegrino, бира Tecate, шампанско Charles de Cazanove и брют в испански стил.“

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

„Резултатите от техните експерименти показват, че стабилните вериги от мехурчета в шампанското и другите пенливи вина се дължат на съставки, които действат като сапунени съединения, наречени повърхностноактивни вещества“, според изследването.

Тези повърхностноактивни молекули помагат за намаляване на напрежението между течността и газовите мехурчета, което води до плавно издигане до върха.

„Тези протеинови молекули в шампанското, които придават вкус и уникалност на течността, са това, което прави веригите от мехурчета, които произвеждат, стабилни.“, показва изследването

Отвъд обикновената напитка с добър вкус, с която да се развеселите, изследванията за разбиране на това как се издигат мехурчета и групират имат легитимна „икономическа и обществена стойност“.

„Технологиите, които използват смесване, предизвикано от мехурчета, като аерационни резервоари в съоръжения за пречистване на вода, например, биха имали голяма полза от това, че изследователите имат по-ясно разбиране за това как мехурчетата се групират, техния произход и как да предскажат появата им“, пишат учените.

В природата разбирането на тези потоци може да помогне по-добре да обясни океанските просмуквания, при които метанът и въглеродният диоксид излизат от дъното на океана.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии