Разкрит: Тайният бункер на Владимир Путин край Черно море
Архитектите на двореца на Владимир Путин, са помислили за всичко
Защо мехурчетата на тази напитка са уникални
Изследователи от университета Браун, които работеха в тандем с колеги от университета в Тулуза във Франция, най-накрая откриха защо мехурчетата от шампанско са толкова уникални.
Те също научиха повече за това какво се крие зад неговия свеж вкус, който е направил напитката любима от векове, пише New York Post.
„Това е типът изследване, което правя от години“, каза професорът по инженерство Браун и автор Роберто Зенит. „Като говорим за шампанско и бира, нашият генерален план е да накараме хората да разберат, че механиката на течностите е важна в ежедневието им.“
Разликата между двете напитки е как мехурчетата се издигат и стигат до върха на чашата. Ново изследване обяснява уникалните характеристики на шампанското, които оказват влияние върху вкуса му.
Напитки като шампанско и просеко имат мехурчета, които се издигат за продължителен период от време, докато бирените мехурчета са склонни да се люлеят настрани и да се струпват заедно по начин, който „не е стабилен“, според изследването.
„Експериментите, които изследователският екип проведе, бяха сравнително ясни – и някои дори можеха да бъдат проведени във всяка местна кръчма. За да наблюдават веригите от мехурчета, изследователите наляха чаши с газирани напитки, включително газирана вода Pellegrino, бира Tecate, шампанско Charles de Cazanove и брют в испански стил.“
„Резултатите от техните експерименти показват, че стабилните вериги от мехурчета в шампанското и другите пенливи вина се дължат на съставки, които действат като сапунени съединения, наречени повърхностноактивни вещества“, според изследването.
Тези повърхностноактивни молекули помагат за намаляване на напрежението между течността и газовите мехурчета, което води до плавно издигане до върха.
„Тези протеинови молекули в шампанското, които придават вкус и уникалност на течността, са това, което прави веригите от мехурчета, които произвеждат, стабилни.“, показва изследването
Отвъд обикновената напитка с добър вкус, с която да се развеселите, изследванията за разбиране на това как се издигат мехурчета и групират имат легитимна „икономическа и обществена стойност“.
„Технологиите, които използват смесване, предизвикано от мехурчета, като аерационни резервоари в съоръжения за пречистване на вода, например, биха имали голяма полза от това, че изследователите имат по-ясно разбиране за това как мехурчетата се групират, техния произход и как да предскажат появата им“, пишат учените.
В природата разбирането на тези потоци може да помогне по-добре да обясни океанските просмуквания, при които метанът и въглеродният диоксид излизат от дъното на океана.
Архитектите на двореца на Владимир Путин, са помислили за всичко
Най-ниската инфлация от юли миналата година страната отчете през септември тази година
Докато конфликтът в Близкия изток продължава да се засилва, полетите в региона продължават да са нередовни