1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Пастата в Италия поскъпва рекордно

Свят

Каква е причината?

Независимо дали става дума за спагети с чесън и зехтин или за "пенне арабиата", цената на любимото ястие на италианците се повишава стремително, което е достатъчна причина за кризисни заседания на италианското правителство, съобщава Си Ен Би Си.

Цените на пастата са скочили със 17,5 на сто през март и с 16,5 на сто през април, според италианското министерство на икономическото развитие, което се позовава на данните на Националния статистически институт "Истат" (Istat). Това увеличение надвишава двойно индекса на потребителските цени в Италия, който се е повишил с 8,1 на сто на годишна основа за април след 8,7 на сто за март, според данните на Refnitiv, пише БТА.

Цената на ястията с различни видове паста в ресторантите е нараснала с 6,1 на сто на годишна основа, съобщи пред Си Ен Би Си групата за защита на правата на потребителите Assoutenti. Според проучване от 2022 година на Международната организация на пастата един италианец консумира средно 23 килограма паста годишно.

По-високите цени се дължат на факта, че производителите понастоящем продават запасите си от паста, които са били произведени при по-високи цени на суровините. 

През март 2022 година цената на пшеницата достигна най-високите си равнища от повече от десетилетие на фона на руската инвазия в Украйна. Както Русия, така и Украйна са големи доставчици на селскостопански продукти за глобалния пазар. 

Оттогава обаче цените се понижиха и високите цени на пастата в момента се дължат на други фактори, твърди председателят на "Асутенти" Фурио Труци.

"Цените се поддържат на високо равнище, за да има печалба. Те ще се понижат единствено при значителен спад на потреблението",  според организацията, която предлага това да стане чрез "стачка за пастата", която да продължи поне 15 дни.

През 2007 година италианците стачкуваха за един ден, отказвайки да купуват макаронени изделия, след като цените скочиха с почти 20 на сто. 

Международните цени на пшеницата са се понижили с 2,3 на сто до най-ниското си ниво от юли 2021 година, според данните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН.

Преди две седмици италианският министър на икономическото развитие Адолфо Урсо е свикал спешно заседание за високите цени на пастата.

Производители на паста, потребителски организации и високопоставени представители на правителството са присъствали на срещата, като някои от тях са призовали за таван върху цените на макаронените изделия. Това предложение обаче е било отхвърлено.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии