1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Русия твърди, че САЩ стоят зад газовата криза в Европа

Свят
 

По думи на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, доминацията на Вашингтон е надделяла

Руското външно министерство заяви, че САЩ са подклаждали кризата с доставките на газ в Европа, като са тласкали европейските лидери към "самоубийствената" стъпка за прекъсване на икономическото и енергийното сътрудничество с Москва.

Европа е изправена пред най-тежката си криза с доставките на газ в историята, като цените на енергията се покачват, а германските вносители дори обсъждат евентуални норми в най-голямата икономика на Европейския съюз, след като Русия намали газовите потоци на запад.

На въпроса какво трябва да се случи, за да може „Северен поток 1“ да започне отново, говорителят на външното министерство Мария Захарова каза в интервю за Reuters: „Слушайте, вие ми задавате въпроси, на които дори децата знаят отговора: Tези, които започнаха това, трябва да го довършат“.

По нейни думи САЩ отдавна се стремят да прекъснат енергийните връзки между Русия и големите европейски сили като Германия, въпреки че Москва е била надежден доставчик на енергия от съветско време.

„Доминацията на Вашингтон надделя“, каза Захарова пред Reuters в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток. „В Европейския съюз на власт бяха докарани политически сили, които играят ролята на „овце-провокатори“.

„Това е абсолютно самоубийство, но изглежда, че ще трябва да го преживеят“, каза тя.

САЩ и Европейският съюз обвиниха Русия в енергиен шантаж, след като Москва намали доставките на газ за европейски клиенти. Русия каза, че има технически проблеми с компресорна станция, на която санкциите са попречили да бъдат отстранени.

Кремъл твърди, че Западът е предизвикал енергийната криза, като е наложил най-тежките санкции в съвременната история, стъпка, която президентът Владимир Путин казва, че наподобява икономическа война.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5